Transfetter eller tramsfetter?
Inga nyheter precis men det är bra att vi som älskar mat fortsätter att ta upp frågan om varför svenska livsmedelsföretag vägrar ta bort transfetterna. Det är inte svårt. Danmark har redan lyckats. Och i Sverige tog livsmedelsföretagen frivilligt bort transfetterna från margariner som säljs i vanliga affärer. I storköksmargariner förekommer transfetterna fortfarande.
Hemma hos oss förekommer sällan produkter som innehåller transfetter. Eftersom min mans barn har anlag för allergi är det viktigt vad de äter och vi undviker hel- och halvfabrikat om de inte är av god kvalitet. Kakor och bullar köper vi aldrig hem om vi inte passerar ett oemotståndligt bageri. Och på bagerier av den kalibern bakas knappast med billigt margarin. Vi tillhör lågriskgruppen, en välutbildad gastronomisk överklass.
Men man ska inte behöva vara matnörd för att ha rätt till säker mat. Allt kan inte vara konsumentens ansvar. Transfetter är en sådan dum och onödig risk att svenska myndigheter och livsmedelsindustriers flathet är pinsam och oursäktlig.
Ta bort transfetterna ur maten nu!