Man lagrar ju kaffe i frysen främst för att det ska hålla sig längre - väl? Om så är fallet borde ju provningen gjorts med kaffe som varit i frysen i, säg, en månad och ett som stått i rumstemperatur lika länge (öppnat paket, lufttät behållare). Allra helst med olika tidsperioder, 10 dagar, 1 månad, 6 månader...
(Min kompis som inte själv dricker kaffe serverar fortfarande Zoegas med bäst-före-datum 2004 nånstans... Kan låna in hans paket (som stått i rumstempereratur) om nån annan har ett som stått i frysen lika länge :-) )
Klooney kan man lita på! Metoden var det inget fel på , möjligen slutsatsen. Det som mättes var hurivida resultatet påverkades av att kaffepulvret var kallt. naturligtvis borde man testat följande: 1. Kallt kaffe som stått i frysen en månad. 2. Kallt nytt kaffe. 3. Rumstempererat kaffe som stått framme en månad. 4. Rumstempererat nytt kaffe. Själv har jag inga problem för ett paket kaffe tar slut i ett huj hos oss.
Jag dricker inte så mycket kaffe nuförtiden, däremot mängder med te men som Klooney säger så sparar jag kaffe och mjöl i frysen för att det ska hålla sig längre. Jag köper en liten förpackning italiensk gourmetkaffe som jag dricker upp innan bäst före datum.
Eftersom det är uppenbart att kylt kaffe inverkar menligt på bryggtemperaturen (bryggaren är ju kalibrerad för typ 96 grader) vore ett roligare experiment att undersöka hur lång tid det tar för fryst kaffe att uppnå en "rumstemperatur" som är bryggvänlig - alltså hur länge ska jag vänta efter att ha lagt det i bryggfiltret innan jag slår på bryggaren? Och vilken inverkan har väntetiden på aromernas dunstning?
...och sen prova detta blint enligt mall liknande den föreslog Lisa, så: 1) Nytt kaffe 2) Månadsgammalt kaffe som inte varit i frysen 3) Månadsgammalt kaffe som varit i frysen och fått den lämpliga "vilotiden" i filtret och uppnått rumstemp innan bryggning
...eller så skiter man i det och köper en billig knivkvarn och dricker färskt varenda gång ;-)
5 kommentarer:
Hmmm... Jag är något tveksam till metoden.... :-)
Man lagrar ju kaffe i frysen främst för att det ska hålla sig längre - väl? Om så är fallet borde ju provningen gjorts med kaffe som varit i frysen i, säg, en månad och ett som stått i rumstemperatur lika länge (öppnat paket, lufttät behållare). Allra helst med olika tidsperioder, 10 dagar, 1 månad, 6 månader...
(Min kompis som inte själv dricker kaffe serverar fortfarande Zoegas med bäst-före-datum 2004 nånstans... Kan låna in hans paket (som stått i rumstempereratur) om nån annan har ett som stått i frysen lika länge :-) )
Lagringskaffe, någon?
Klooney kan man lita på! Metoden var det inget fel på , möjligen slutsatsen. Det som mättes var hurivida resultatet påverkades av att kaffepulvret var kallt. naturligtvis borde man testat följande:
1. Kallt kaffe som stått i frysen en månad.
2. Kallt nytt kaffe.
3. Rumstempererat kaffe som stått framme en månad.
4. Rumstempererat nytt kaffe.
Själv har jag inga problem för ett paket kaffe tar slut i ett huj hos oss.
Jag dricker inte så mycket kaffe nuförtiden, däremot mängder med te men som Klooney säger så sparar jag kaffe och mjöl i frysen för att det ska hålla sig längre. Jag köper en liten förpackning italiensk gourmetkaffe som jag dricker upp innan bäst före datum.
Funderat lite till...
Eftersom det är uppenbart att kylt kaffe inverkar menligt på bryggtemperaturen (bryggaren är ju kalibrerad för typ 96 grader) vore ett roligare experiment att undersöka hur lång tid det tar för fryst kaffe att uppnå en "rumstemperatur" som är bryggvänlig - alltså hur länge ska jag vänta efter att ha lagt det i bryggfiltret innan jag slår på bryggaren? Och vilken inverkan har väntetiden på aromernas dunstning?
...och sen prova detta blint enligt mall liknande den föreslog Lisa, så:
1) Nytt kaffe
2) Månadsgammalt kaffe som inte varit i frysen
3) Månadsgammalt kaffe som varit i frysen och fått den lämpliga "vilotiden" i filtret och uppnått rumstemp innan bryggning
...eller så skiter man i det och köper en billig knivkvarn och dricker färskt varenda gång ;-)
Klooney! Varför säljer vi inte in hela studien till ett kaffeföretag och tar ohemult mycket betalt?
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida