Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

söndag, april 30, 2006

Transfetter eller tramsfetter?

Idag har Karin Bojs ett stort uppslag om transfetter i Dagens Nyheter. Tidigare har hon skrivit arga krönikor om Livsmedelsverkets slappa hållning i transfettsfrågan. Transfetter ökar dramatiskt risken för hjärt- och kärlsjukdom och bidrar troligen till andra inflammatoriska reaktioner i kroppen.
Inga nyheter precis men det är bra att vi som älskar mat fortsätter att ta upp frågan om varför svenska livsmedelsföretag vägrar ta bort transfetterna. Det är inte svårt. Danmark har redan lyckats. Och i Sverige tog livsmedelsföretagen frivilligt bort transfetterna från margariner som säljs i vanliga affärer. I storköksmargariner förekommer transfetterna fortfarande.
Hemma hos oss förekommer sällan produkter som innehåller transfetter. Eftersom min mans barn har anlag för allergi är det viktigt vad de äter och vi undviker hel- och halvfabrikat om de inte är av god kvalitet. Kakor och bullar köper vi aldrig hem om vi inte passerar ett oemotståndligt bageri. Och på bagerier av den kalibern bakas knappast med billigt margarin. Vi tillhör lågriskgruppen, en välutbildad gastronomisk överklass.
Men man ska inte behöva vara matnörd för att ha rätt till säker mat. Allt kan inte vara konsumentens ansvar. Transfetter är en sådan dum och onödig risk att svenska myndigheter och livsmedelsindustriers flathet är pinsam och oursäktlig.
Ta bort transfetterna ur maten nu!

4 kommentarer:

Anonymous Johnny sa...

Off topic: Trevlig Valborg.

18:39  
Blogger Xtian sa...

On topic: Hur svårt kan det vara. Hur mycket vi än försvarar vårt rätt att äta mat som serveras snabbt och enkelt så betyder inte det att man vill ha "crap" serverat... Och det är som sagt inga problem att ta bort... Tack för att du oxå tar upp det! Återigen, du är vår hjältinna

Off topic: trevlig valborg till er alla

00:54  
Blogger Martin Degrell sa...

Jösses, om till och med Danmark - Danmark! - lyckats få bort det borde väl vi också kunna.

02:13  
Anonymous Bengt sa...

Lisa: Skulle man inte kunna byta transfetterna mot smörjolja..det lär också hålla länge...

22:25  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida