Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

fredag, april 07, 2006

Hitta rätt i varudjungeln

Åh, hur kunde jag bara slarvigt rekommendera en sås utan att förklara exakt varför? Låt mig börja med hur det kom sig att jag valde att ge just den här såsen ett hem i min kyl.
Som alla matnördar älskar jag att läsa innehållsförteckningar. Ett enkelt knep för att få med sig en riktig racksing hem är att bojkotta allt som har mycket konstigheter i sig. Nej, jag är inte anhängare av komspirationsteorin att de stora livsmedelsföretagen knökar in så mycket farligheter de bara kan i vår mat. Jag anser bara att en bra produkt inte behöver en massa mysko saker för att bli bra.
Den härliga salsan innhöll inga konserveringsmedel eller guargummi. Däremot en dos tillsatt E 621 (natriumglutamat). Eftersom jag inte är purist accepterade jag det. Inte minst med tanke på att salsan var baserad på tomatillo och smaksatt med den underbara chilin passila.
Använd alltid samma princip när du handlar. Ju mindre tjafs med maten, desto bättre. Ta till exempel soja. Ingen frisk mäniska (och inte jag heller ) kan hålla reda på alla märken. Men jag vet att en soja gjord efter den urgamla konstens alla regler inte behöver konserveringsmedel, smakförstärkare eller sockerkulör för att ha hållbarhet, smak och rätt lyster. Hittar jag sådana ingredienser i förteckningen anar jag att tillverkaren har tagit genvägar och att kvalitetet är därefter.
Välj en soja som innehåller maximalt dessa ingredienser: sojabönor, salt, vetemjöl och möjligen - socker. Chansen attt du kommer hem med en höjdarsoja ökar dramatiskt om du lusläser etiketten.

(Vetemjöl? Det ingår i mycket små mängder för att hjälpa den mikrobiologiska processen. Enligt Livsmedelsverket kan personer med glutenintolerans äta soja trots att detta vetemjöl ingår.)
-------------------------------------------------------------------------------------------------
PS.Jag vet att jag svurit att bara skriva om mat här. Men jag kan inte låta bli att lämna den här länken till Lousie P:s papper om huruvida det finns grund att bojkotta fotbolls-VM. Nej, man har inte rätt att vara osaklig och använda urusla källor bara för att man har "goda" syften.

8 kommentarer:

Blogger Vinlusen sa...

Så blev er blogg politisk också.
Om Maria Carlshamre och andra som studerat hur legaliserandet av sexarbete (prostitution) förhåller sig till ökande traficking (människoslavhandel) i Tyskland och Holland, liksom vilka människor som återfinns både i den illegala* och legala verksamheten, är helt ute och cyklar alternativt förblindade av förutfattade feministiska vanföreställningar har Louise Persson verkligen en poäng. Nu har ljuset äntligen spridits! (Konflikt i P1 handlade om detta för några veckor sedan. de var väl uppköpta av "feministlobbyn")Men om Carlshamre med flera inte är ute och cyklar, hur är det då?
Jag tycker till hundra procent att man ska vara noggrann med fakta. Korkat att inte vettiga människor gör det bättre.
Men, den här diskussionen handlar
egentligen inte om utformningen och förekomsten av eventuella sexbås. Utan om synen på människors rätt att köpa andras kroppar och slavhandel.
Lyssna på Louise Perssons och Gudrun Schymans diskussion i gårdagens P1. Den finns på nätet. Jag tycker att Gudrun Schyman har bättre argument än Louise Persson. För övrigt har jämo Claes Borgström en tydlig och glasklar argumentantion för sin sak. Man kan naturligtvis diskutera om fotbollsbojkott är det bästa sättet att komma åt problemet. En fråga, tycker du att människor som argumenterar för att man ska ge prostitution yrkesstatus har kidnappat ordet liberalism? Nej, usch vad tröttsamt det är när folk oreflekterat tycker att det storsint att angripa vad man i brist på bättre föraktfullt kallar "politisk korrekthet". När det handlar om människovärde. Men som sagt, faktakoll är a och o. där håller jag med.

Kram,

*traficking är olagligt i båda länderna

14:07  
Blogger Lisa sa...

Gudrun Persson är en lysande talare. En amatör står sig ofta slätt mot sådana. Eftersom jag inte är helt säker på att jag vill kalla mig liberal är jag inte så bekymrad om vilka som kidnappar det. Ännu.

Jag håller inte med om allt Louise P säger, men det behövs personer som granskar källor. Jag är för övrigt motståndare till prostitution och har inte förordat att den ska få yrkesstatus. Jag gillar inte att en omfattande bojkott utlyses på osakliga grunder.

14:56  
Blogger Lisa sa...

Jag gjorde mig just skyldig till lite historieförfalskning och tog bort några elaka ord om F!. De var illa underbygda.

15:00  
Blogger Redaktörn sa...

Jag skiter i om sexbåsen är gula eller gröna, eller om de finns över huvudtaget. Om tyska myndigheter på något sätt verkar för att underlätta sexhandeln under fotbolls-VM förtjänar de ett fördömande eller varför inte en bojkott.

Vad det kokar ner till (detta är ju ändå en matblogg) är ju hur vi besvarar frågan ”Är det okej att köpa en annan människa?” Flumputtar som kallar sig liberaler brukar då yra om att det minsann finns kvinnor som valt ”yrket” själva bla bla. Drömmen om Den lyckliga horan är märkligt seglivad.

Och klassikern ”Skulle du tycka att det var okej om din dotter prostituerade sig?” är inte någon dum fråga att ställa sig heller.

17:02  
Blogger Lisa sa...

Söte redaktörn! Jag är inte förespråkare av prostitution. Men jag är inte heller förespråkare av en bojkott.

17:21  
Blogger Redaktörn sa...

Ojoj. Jag har väl aldrig påstått att du är för prostitution? Det jag vänder mig emot är att debatten kommer att handla om huruvida det byggs sexbås eller ej.

Ber om ursäkt om du känner dig förolämpad på något sätt.

19:37  
Blogger ondskan sa...

Och kan vi sluta prata om det här och snacka lite soja istället? ELLÖR???!!! ELLÖR???!!! För det här är väl en matblogg????!!!

19:47  
Blogger Space babe sa...

Jag, en varg i matnördskläder, går genast till min sojaflaska och tittar. Den innehåller exemplariskt nog inget konserveringsmedel, däremot SVAMP! Fast nu inser jag att den faktiskt heter Mrs Chengs Mushroom Soy.

För att vara av kinesisk härkomst är jag lyckligt okunnig om soja. Jag kände inte ens till Ketjap Manis innan jag gäststuderade i Holland.

Jag är också väldigt okunnig om många intressanta såser och röror som säljs i kinaaffärer. Jag skyller på att jag är från en del av Kina där man mest använder bra råvaror + salt & socker.

23:13  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida