Ny gäst?
1. Klicka er vidare till andra matälskare via länkarna under rubriken GALENPANNORNA till höger.
2. Prenumerera gärna på alla era favoritbloggar via Bloglines.
3. Börja blogga själva. Det är enklare än ni tror!
Efterlysning! Tipsa gärna om fler bra inköpsställen de gånger jag nämner ovanliga ingredienser i recepten. Jag tänker sammanställa en guide med inköpsställen här på sidan.
Blomkål polonaise
1 blomkålshuvud
50 g smör
1 msk neutral rapsolja eller mild olivolja
75 g dagsgammalt surdegsbröd eller vitt bondbröd, kantskuret
1/2 tsk kummin
1 tsk paprikapulver, gärna rökt
salt, peppar
2 hårdkokta ägg, hackade
2 dl finhackad bladpersilja
1. Smula brödet i grova smulor. Hetta upp smör och olja tillsammans med kummin tills det tystnar och fått fin färg. Rör ner brödet och bryn under omrörning tills allt fått fin gyllenbrun färg. Salta och peppra under tiden. Ös omedelbart upp i en liten skål och rör kvickt ner paprikapulvret. Låt svalna något.
2. Dela blomkålshuvudet i 4 bitar. Skär bort det mesta av rotstocken men se till att bitarna håller samman väl. Sjud i lättsaltat vatten tills blomkålen är mjuk men tuggmotståndet finns kvar.
3. Blanda smulorna med ägg och persilja. Skeda blandningen över den heta blomkålen.
Fullkornspasta med blomkål
(3 portioner som ensamrätt, 4 som tillbehör)
200 g fullkorns-fusilli, gärna Zeta
1/2 medelstort blomkålshuvud
1 liten rödlök
1 ask körsbärstomater
2 klyftor vitlök, finhackade
1/2-2 msk krossad torkad chili (beroende på sort)
2 msk grovhackad färsk rosmarin
2 dl kokta linser eller burkade, väl sköljda bönor
2 msk balsamvinäger
75 g fårfeta
1-2 msk olivolja till stekning
1. Sätt på lättsaltat vatten till pastan i god tid. Koka pastan stunsig men mjuk enligt anvisningar på paketet medan du gör fräset. Häll av i durkslag. Skölj absolut inte.
2. Plocka blomkålen i små buketter. Klyfta rödlöken mycket tunt. Halvera körsbärstomaterna.
3. Hetta upp oljan ordentligt på hög värme i en stor teflonpanna. Släng ner blomkålsbukettterna och låt dem få färg. Vänd ner rödlök och stek ytterligare någon minut. Vänd ner vitlök, chili och rosmarin och stek under omrörning någon minut tills vitlöken börjar dofta. Dra pannan av värmen och slå på balsamvinäger. Vänd ner linserna och låt allt bli genomvarmt.
4. Blanda blomkålsfräset med pastan. Smaka av med mer balsamico om det behövs. Smula över fetan. Servera bums.
Låt det sägas på en gång: potatissallad är en idiotisk rätt. Det är sällan så gott att det är värt tiden det tar och kalorierna man får i sig. I synnerhet om man lagar den från scratch för att ha på en buffé. Ändå sysslar just nu ett helt folk med att göra just det. Om de inte ger upp och köper sådan där halvmosig burkpotatis i halvhärsken fabriksmajonnäs. Det går nästan inte att äta sådan potatissallad i nyktert tillstånd. I alla fall inte om man har ätit riktigt god potatissallad.
Här behövs en insats: ett fräscht recept. Knepet när man lagar potatissallad är att skiva potatisen innan den lagas. Detta gäller även om du ska koka potatisen (recept på mer traditionell sallad kommer inom snar framtid). I det här receptet rostas de i ugn vilket ger extra mycket smak. Rätten är allra godast ljummen.
Om du inte får tag i fin färsk dragon så kan du använda thaibasilika (bai horapa). Ett jätteknippe kostar en tia på asiatiska affärer. Smakerna ligger snubblande nära varandra eftersom båda örterna innehåller stora mängder av ämnet estragol. Om du inte får tag i någondera kan du använda basilika på kruka.
Rostad potatis med tryffelolja, sparris och citron
1 kg färskpotatis av fastare typ
1 bunt grön sparris
3/4 dl olivolja
1/2 msk salt
1/2 tsk stött svartpeppar
1-2 tsk vit tryffelolja
2 msk pressad citron
1 tsk finrivet citronskal
1 tsk honung
1/2 dl grovt skuren dragon eller thaibasilika
några nävar gröna blad: machesallad, portlak, spenat
1. Skrubba potatisen och skiva den i centimetertjocka skivor. Lägg på en plåt klädd med ugnsfolie. Blanda med olja, salt och peppar. Stek högt upp i ugn 275° tills de börjar få färg och mjukna. Rör om med jämna mellanrum så attt potatisen inte fastnar och steks jämnt.
2. Bryt av de sega nederdelarna på sparrisen under tiden. Det är lätt att bryta av för mycket så se till att bryta dem med varsam hand så nära bottenänden du kan. Skiva sparrisen diagonalt i 4 cm-bitar. Blanda ner i potatisen och stek vidare i ca 5 minuter tills sparrisen mjuknat men har stunsen kvar.
3. Häll upp blandningen i en vid skål (så att den inte blir för fuktig). Blanda tryffelolja, citron och honung och droppa över blandningen. Vänd runt försiktigt. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner dragon och gröna blad precis före servering.
Variera mera!
A. Mer svampsmak: Blanda ner torkad shitake som blötlagts i 1/2 timme i hett vatten, grovhackats och frästs i olja.
B. Trött på tryffel? Låt 3-4 hela vitlökslyftor med skal rosta med potatisen i 5-10 minuter tills de är mjuka. Kläm ut innehållet och blanda i dressingen.
The history of every major galactic civilization has passed through three distinct and recognisable phases: those of survival, inquiry, and sophistication. Otherwise known as the ‘How’, ‘Why’, and ‘Where’ phases. For instance, the first phase is characterised by the question: “How can we eat?” The second by the question: “Why do we eat?” And the third by the question: “Where should we have lunch?”Få ställen i galaxen är så klent utrustade med lunchställen som Hornstull. Jo, visst kan man gå till lysande Seyhmus. Eller klämma en stadig vegobuffé på Lasse i Parken. Men kräver kropen animaliskt protein befinner man sig i trubbel. En sådan tur att man raskt kan traska över Västerbron och äta på Kafé Kajak.
- Douglas Adams
Det röda guldet heter den ungerska paprikakrämen som sätter piff på livet. Eller i alla fall på köttfärssåsen, gazpachon, gulaschen och dressingen. Hög ren arom av paprika får dig att inse att du lurats köpa dävet paprikapulver ett helt liv.
Enda problemet är att den är illande salt. Så var försiktig med bujong och andra salta ingredienser.
Var du hittar den i Stockholm? Inte en blekfet aning! I morgon ska jag leta på Hötorgshallen. Den här är fyndad hos min vän Mladen på Malmö Kötthandel.
Läckerhetens kemi
’Läcker’, ’delikat’, ’smaklig’. Ungefär så kan det japanska ordet umami översättas. Umami är den femte grundsmaken efter söt, sur, salt och bitter. Smaksensationen har utnyttjats i århundraden i buljonger, fonder och såser i köken i Europa och Asien. Vi har kallat den buljong- eller köttsmak, men inte betraktat den som en skild grundsmak förrän nu på senare tid. Nu vet vi att det finns speciella receptorer för umami.
För ungefär 100 år sedan upptäckte den japanske forskaren Kikuna Ikeda att glutamat gav umamismak. Glutamat är en av de aminosyror som är vanliga i proteiner. Senare har flera ämnen identifierats som bidrar till umamismaken, bl.a. inosinmonofosfat (IMP) och guaninmonofosfat (GMP). De hör till gruppen nukleotider och finns i små halter i många livsmedel.
Aminosyror som är bundna i proteiner är smaklösa. Som fria har de flesta aminosyror smak. En del är söta, en del är bittra, glutamat har umamismak. Det finns låga halter av fri glutamat i många livsmedel, lite högre i skaldjur. Men när livsmedel behandlas så att proteiner bryts ner, frigörs aminosyror och umami- och andra fantastiska smaker ökar. Torkning, fermentering, buljongkokning, lagring av ost är exempel. Sådan behandling ökar också halterna av IMP och GMP.