Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

söndag, juni 12, 2005

Fänkålssallad i nöd och lust

Om ni undrar varför jag gift mig är kvällens middag en del av svaret.
Min man lagade:
Salvia- och rosmarindoftande vildsvinsgryta (ständigt detta vildsvin!) med len, långkokt tomatbas, borlottibönor och citronskal. Frites av rotselleri rostade till karamellsötma i ugnen. Som kontrapunkt en frisk, spröd, syrlig fänkålssallad.

Grytan var ett mindre mirakel. Vi hade skördat välvuxen starkt doftande sprättsalvia i mina föräldrars trädgård. Rejäl rosmarin från krukan i köksfönstret. Jag kan inte nog poängtera hur viktigt det är att få tag på riktigt kralliga örter i stället för de där anemiska tristenkvistarna i kruka.

Receptet håller jag på tills vidare eftersom vildsvinen härjat runt lite väl mycket här senaste tiden. Du får nöja dig med den mycket enkla men raffinerade salladen på fänkål. Om du inte får tag på perfekt spänstig fänkål rekommenderas strimlade sockerärtor eller kålrabbi. Salladen är så ren och ändå distinkt att den passar stöddiga smaker som rökt lax.Fänkålssallad med yoghurtdressing

1 fänkålsstånd
Dressing:
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
färskmalen svartpeppar
1/2 dl olivolja
1/2 dl naturell lättyoghurt
1/2 krm salt

1. Halvera fänkålsståndet på längden. Skär bort den sega rotstocken i mitten. Skär i tunna skivor och hacka fänkålsdillen (de små späda bladen).
2. Blanda vinäger senap och peppar väl. Vispa ner oljan och rör sedan ner yoghurten så att det blir en slät och krämig dressing. Blanda dressingen med fänkål och fänkålsdill i en skål. Smaka av med salt och servera.

7 kommentarer:

Blogger Anne sa...

Mm! Ja, han låter som ett riktigt kap :) Grattis! Här börjar det också dra ihop sig - knappt fyra veckor kvar till mitt bröllop! Och matnörd som jag är kommer jag laga maten själv.. jag börjar nästan ångra mig lite. :)

06:33  
Blogger elin sa...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

10:34  
Blogger Annette sa...

Den mannen låter som ett självklart kap. Får jag bidra med min egen fänkålssallad (som variation):

Strimla fänkålen tunt (i matberedare kanske). Hacka en bit saltinlagd citron (citron confit). Blanda fänkål, citron och olivolja.
Klart!

11:59  
Blogger Elin sa...

vilket kap! Grattis!

13:07  
Blogger Fru Babsan sa...

Vem har du gift dig med nu då? Är det den galne professorn eller någon ny stjärna?

Long time no see, som man säger på nutidssvenska (eller var det under förra milleniet?). Hoppas att allt är bra med dig. Följer med intresse din framfart i diverse media.

13:17  
Blogger Lisa sa...

Grattis Anne!
Vi håller just på att planera maten också. Kalaset blir nämligen på lördag då vi vant oss vid att vara gifta. Det blir bara 55 personer så det går ganska enkelt att laga själva. Recepten hittar ni här så småningom.

Rekommenderar min vän Vinlusen för vinrekkomdetaioner. (Se länk bredvid.)

13:43  
Blogger Bengt sa...

Lisa: Kul att se dig tillbaka redan. Själv ska jag snart på smek14dagar. Gifter mig i helgen. Litet smånervöst, men det ska det ju vara.

Det är kul att laga mat tillsammans med den man älskar. En av livets njutningar.

08:00  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida