Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

tisdag, juni 14, 2005

Chokladglass med sting

Det är lätt att drabbas av kulinariskt tunnelseende. Inte minst om man har en naturvetenskaplig ådra och betraktar köket lite som ett laboratorium. Just nu experimenteras det med vildsvin, kondenserad mjölk och glass. Än så länge dock ej i samma recept. Gårdagens laboration utfördes av Johan och var en chokladglass med kakao, chili och citruslikör. Lite mer invecklad än jordgubbsglassen nedan, men ändå snabblagad och med några tekniska finessser som vi matnördar älskar.

Mängden chilipeppar beror helt på vilken sorts som används. Vi använde en relativt mild krossad chili från Ungern. Chiliflingor från Korea är en annan favorit och finns på asiatiska affärer. Välj alltid intensivt röd chili. Santa Marias anchochili spetsad med en nypa kajenn är en bra ersättning och båda sorterna finns i de flesta affärer.

Skälet till att glassmeten måste hettas upp är att kakaon måste få smak och svälla så att den inte blir alltför sträv. Om du har överbliven chokladsås kan du använda den och experimentera själv. Alkoholen gör glassen ännu lenare. Isbitarna kyler smenten så att den blir färdig snabbare. Det innebär att den färdiga glassen blir otroligt jämn, krämig och fin.

Eftersom vi är snåla rekommenderar vi att den lilla vaniljstångsidan sparas och får puttra med i t ex en tomatsås eller skaldjurssås.

1 cm vaniljstång
1 dl mjölk
1/2 dl kakaopulver
1 krm kanel
1/2 tsk chilipeppar
1 burk sötad kondenserad mjölk
1/2 tsk salt
200 g isbitar
1 ägg
1 msk cointreau, rom eller annan sprit

1. Snitta vaniljstångsbiten och skrapa ur fröna med en tesked. Vispa ihop mjölken med kakaopulver, kanel, chili, salt och vaniljfröna i en liten kastrull och värm under vispning tills det nästan kokar (det blir en ganska tjock smet). Låt gärna stå ett litet tag medan du pysslar med annat.
2. Häll i en mixer tillsammans med de övriga ingredienserna och mixa tills smeten är helt slät. Frys i glassmaskin enligt tillverkarens anvisningar.

5 kommentarer:

Blogger Annette sa...

Det här låter spännande. Jag ligger efter i glassmakandet - hann inte testa din gubbglass i helgen, så den står först i kö.

Kondenserad mjölk funderar jag också en hel del på just nu... Förut tyckte jag bara det var konstigt - men det är kanske en helt underskattad råvara.

09:00  
Blogger elin sa...

Jag testade jordgubbsglassen i helgen och den blev inte alls dum! Aningen för söt möjligen så nästa gång ska den spetsas med lite lime som LFW tipsade om. Har ingen glassmaskin men det blev bra ändå. Rörde lite mellan varven i infrysningen bara
Chokladglassen låter som en dröm!

09:07  
Blogger Lisa sa...

Kondenserade mjölken gör att glassen blir otroligt krämig och gräddsmakande trots att den inte innehåller mycket fett. Kondenserad mjölk innehåller mindre än 10% fett. Håller med om sötman i jordgubbsglassen. Man kan ersätta mjölken med mild yoghurt så blir det lite friskare. Recepten är fortfarande under utveckling så de har lite barnsjukdomar. Fortsättning följer!

09:19  
Blogger Mattias Wirf sa...

Apropå chili och choklad, köpte för ett tag sedan chilichokladkaka. När jag smakade funderade jag på vad man ska dricka till det. Det var ganska starkt och kändes mer som snacks än choklad tyckte jag (kanske skiljer förstås, kommer inte ihåg märke).

Ett fylligt, lite sött öl kanske?

00:17  
Blogger Lisa sa...

Chimay? Eller kanske porter?

20:47  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida