Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

tisdag, juni 28, 2005

Rättesnöre i köket

Jag överlevde min dietistutbildning vis Uppsala universitet utan större men. Jag gick igenom alla hälsonördens fasor och faser under de tre åren. En tremånaders period åt jag vegetariskt vilket gjorde att jag lärde mig laga grönsaker på allvar och fick mig att inse att jag var kapabel att själv slakta ett lamm för att få mig en kotlett.
Några plågsamma veckor gick jag på en nästan fettfri diet som framkallade min livs enda hetsätaratttack. Och ju mer jag lärde mig om näringslära, desto mer insåg jag hur lite jag visste. Efter tre års studielån hade jag dragit följande slutsatser:
1. Ät mer frukt, baljväxter och grönsaker
2. Ät mer fullkorn
3. Ät mindre feta mejeri- och köttprodukter
Varsågod, du har just sparat ett par hundratusen!
I drygt tio år har jag utvecklat recept som följer de enkla principerna. Du hittar dem här på Matälskaren, i de tidningar jag skriver och SVT:s MAT.
Under de åren som jag arbetat som krogkritiker och matskribent har jag lagt till en annan gyllene regel. Ett rättesnöre som har räddat mig från övervikt.
Ät bara onyttiga saker när det verkligen, verkligen är gott.
Resonemanget kommer att utvecklas i boken jag arbetar på: Matälskare blir inte tjocka som kommer på Brombergs i höst.


6 kommentarer:

Blogger Annette sa...

Jag läste i en intervju med min idol Julie Andrieu att det var först när hon började intressera sig för mat och matlagning som hon fick koll på vikten. Ingen lagade mat i hennes barndomshem. När hon gick ut gymnasiet vägde hon alldeles för mycket. Nu är hon en riktig sylfid.

11:25  
Blogger Malin Sandström sa...

Du har helt rätt! Tänk om folk kunde smaka på det de äter, och jämföra med god mat i samma kategori...

Tyvärr verkar ju människan vara trimmad av evolutionen att uppskatta fett, socker och salt. Då får man väl göra det bästa av situationen...

Vilken tur att du kommenterade i min blogg, så att jag hittade din. Nu står du på min prenumerationslista också :)

12:45  
Blogger Lisa sa...

Evolutionen är ett gissel!
Varför har vi pralingener?

13:02  
Blogger Bengt sa...

Lisa: Det aer vael foer bra att du har hittat bloggandet och bibiringar oss mer matkultur.

Aer paa Malta och firar semester med min nya fru. Haerligt att vara gift.

/Bengt

07:31  
Blogger Lisa sa...

Sylfid vore myckeet trevligt att se ut som. Jag liknar mer Tingeling i Barries originalversion. En knubbig älva med problem att flyga.

Bengt; Superdupergrattis! Härligt att vara nygift. Vi har smekmånad hemma och målar köket.

08:09  
Blogger cecilia öhrn sa...

Hej! Jag gick också dietist/kostekonomutbildningen på Uppsala universitet!

18:53  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida