Rättesnöre i köket
Jag överlevde min dietistutbildning vis Uppsala universitet utan större men. Jag gick igenom alla hälsonördens fasor och faser under de tre åren. En tremånaders period åt jag vegetariskt vilket gjorde att jag lärde mig laga grönsaker på allvar och fick mig att inse att jag var kapabel att själv slakta ett lamm för att få mig en kotlett.
Några plågsamma veckor gick jag på en nästan fettfri diet som framkallade min livs enda hetsätaratttack. Och ju mer jag lärde mig om näringslära, desto mer insåg jag hur lite jag visste. Efter tre års studielån hade jag dragit följande slutsatser:
1. Ät mer frukt, baljväxter och grönsaker
2. Ät mer fullkorn
3. Ät mindre feta mejeri- och köttprodukter
Varsågod, du har just sparat ett par hundratusen!
I drygt tio år har jag utvecklat recept som följer de enkla principerna. Du hittar dem här på Matälskaren, i de tidningar jag skriver och SVT:s MAT.
Under de åren som jag arbetat som krogkritiker och matskribent har jag lagt till en annan gyllene regel. Ett rättesnöre som har räddat mig från övervikt.
Ät bara onyttiga saker när det verkligen, verkligen är gott.
Resonemanget kommer att utvecklas i boken jag arbetar på: Matälskare blir inte tjocka som kommer på Brombergs i höst.
Några plågsamma veckor gick jag på en nästan fettfri diet som framkallade min livs enda hetsätaratttack. Och ju mer jag lärde mig om näringslära, desto mer insåg jag hur lite jag visste. Efter tre års studielån hade jag dragit följande slutsatser:
1. Ät mer frukt, baljväxter och grönsaker
2. Ät mer fullkorn
3. Ät mindre feta mejeri- och köttprodukter
Varsågod, du har just sparat ett par hundratusen!
I drygt tio år har jag utvecklat recept som följer de enkla principerna. Du hittar dem här på Matälskaren, i de tidningar jag skriver och SVT:s MAT.
Under de åren som jag arbetat som krogkritiker och matskribent har jag lagt till en annan gyllene regel. Ett rättesnöre som har räddat mig från övervikt.
Ät bara onyttiga saker när det verkligen, verkligen är gott.
Resonemanget kommer att utvecklas i boken jag arbetar på: Matälskare blir inte tjocka som kommer på Brombergs i höst.
4 kommentarer:
Du har helt rätt! Tänk om folk kunde smaka på det de äter, och jämföra med god mat i samma kategori...
Tyvärr verkar ju människan vara trimmad av evolutionen att uppskatta fett, socker och salt. Då får man väl göra det bästa av situationen...
Vilken tur att du kommenterade i min blogg, så att jag hittade din. Nu står du på min prenumerationslista också :)
Evolutionen är ett gissel!
Varför har vi pralingener?
Lisa: Det aer vael foer bra att du har hittat bloggandet och bibiringar oss mer matkultur.
Aer paa Malta och firar semester med min nya fru. Haerligt att vara gift.
/Bengt
Sylfid vore myckeet trevligt att se ut som. Jag liknar mer Tingeling i Barries originalversion. En knubbig älva med problem att flyga.
Bengt; Superdupergrattis! Härligt att vara nygift. Vi har smekmånad hemma och målar köket.
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida