Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

söndag, juni 26, 2005

Getostkräm och ny medbloggare

Lent, inställsamt, smekande ...
När man äter nyttigt, i synnerhet om man tidigare levt i gräddträsket, saknar man ibland riktigt krämiga guckor. Tyvärr är svenska mejeriprodukter ofta för skarpa, sträva och syrliga. Det tog decennier innan svenska mejeriindustrin kom på hur man gjorde en riktigt bra tjock turkisk yoghurt att använda till matlagning.
Fortfarande finns ingen smal, krämig färskost på marknaden om du ine är beredd att betala ockerpriser. Lyckligtvis går det på minuter att göra en egen färskost genom att mixa keso i matberedaren eller med stavmixer. Vill du lyxa till det riktigt kan du mixa ner getost - resulatet blir fortfarande magrare (ca 15 %) än de flesta Light-färskostarna och betydligt billigare. Att det blir smaskigare behöver jag väl knappt skriva? Extra bra blir det om du får tag på en extra lagrad getost.
Som i alla andra recept kan du mildra vitlöksklyftan genom att sjuda den i kokande vatten ett par minuter. Passa på när du kokar potatis eller ägg.

Smal getostkräm
500 g keso
150 g getost på rulle
1 liten klyfta färsk vitlök
1 msk riktigt god olivolja
nymald svartpeppar, gärna rostad

1. Kör alla ingredienser till slätt mos i matberedare eller stavmixer. Du kan använda kanterna också om de inte är väldigt trista.

- Servera till fina bitar av olika sorts melon med ett par skivor skinka
- Servera som dipp till morötter, gurka och Finncrisp
- Klicka på långrostade tomater
- Servera på fullkornsbröd med skivade tomater eller moget päron
- Servera som sås till lammstek, vilsvin eller fläskotletter
- Lägg en klick i gazpachon eller tomatsoppan

Variera mera!
A. Mixa med 1 tsk fänkålsfrön, gärna rostade
B. Ersätt vitlöken med lite gräslök
C. Mixa ner ett par blad färsk basilika eller dragon
D. Rör ner finhackade torkade tomater

Aptitretare! Eftersom ungefär hälften av recepten är skapade av min medberoende Johan, så får han helt enkelt skriva in dem själv i fortsättningen. Så fort köksgolvet torkat kommer ett recept på glass.

1 kommentarer:

Blogger Johnny sa...

Det känns som om yoghurt kommer mer och mer. Fan, man kan ju ha det i och till det mesta har jag upptäckt, särskilt sån där turkisk.

13:14  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida