Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

söndag, oktober 21, 2007

Recept: Sardinsallad

Efter ett beök på underbara Bäckdalens handelsträdgård är du garanterat försedd med tomater för flera dagar. Igår gjorde vi en snabb sallad med fem sorters mirakulöst smakrika tomater i alla möjliga färger och former.
emmery rostbiffsmacka

Nu när tonfisken blir allt mindre acceptabel ur moralisk synpunkt tröstar vi oss med kvalietssardiner på burk. Du hittar dem i specialbutiker, min inköpets på favoriten Emmerys i Malmö. Där köpte jag också en sisådärig comté och en märklig toskansk/dansk salami med fänkål. Juryn överlägger fortfarande om korven. Däremot har den frikänt Lucque-oliverna på samtliga punkter. Värda vartenda öre. Det är också de dyra mackorna, som tillhör fem i topp i Malmö. Kanske är de rent av bäst. Mackan på bilden stoltserar bland annat med rökt oxkött och persiljepesto.

Sardinsallad med tomat och grönpeppar (2 personer)
1 burk dyra sardiner i olivolja
300 g fina tomater, grovt tärnade
1 tsk torkad grönpeppar, krossad
1 msk fin sherryvinäger
2 msk olivolja
2 dl kokta svarta linser
2 salladslökar, tunt skivade
1o blad basilika
lite citronrasp

1. Blanda grönpeppar med olja och vinäger medan du förbereder resten av salladen.
2. Äsch ni fattar resten: varva alla ingredienserna i två skålar. Toppa med basilika och citronrasp.

Etiketter: , , ,

3 kommentarer:

Anonymous pipopp sa...

Jag har lite svårt för sardiner. Under några sommarmånader i frankrike serverade Madame i huset sådana tingestar ganska ofta, men hon var en äldigt ekonomisk husmor så jag misstänker att de ver de billigaste hon kunde hitta. Dessa slängde hon upp på salladsblad - volilà, förrätten klar. Inte kul flera gånger i veckan.

Vad kännertecknar en god sardin?

11:07  
Blogger Lisa sa...

Det är samma skillnad på en god sardin och en kass sardin som på kattmat och god tonfisk. Fina sardiner har ingen härsken smak av fisk eller undermålig olja. En br sardin är en dyr sardin. Tyvärr.

11:19  
Blogger idaida sa...

ah, den där mackan åt jag för nån vecka sedan. helt sjukt god var den. och först dog jag av priset, men sen räddade smaken mig och sen blev jag så mätt att det var värt vartenda öre.

köpte sardiner i frankrike nu när jag var på resa. hälften låg i olja/citron och hälften i olja/franska örter. ska bli spännande att se hur de smakar. burkarna var fina i alla fall.

19:09  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida