Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

fredag, oktober 12, 2007

Tävling: Veckans matnörd?

mystifikt
Varför bör denna vackra grönsak serveras till mandelbröd och sej?
Svaret finns indirekt i denna blogg. Nåja, om man har en sjuk hjärna.

Etiketter: ,

27 kommentarer:

Anonymous pipopp sa...

Jaha, då kan jag friskförklara min hjärna direkt. Nördig är jag inte heller, vad mina vänner än säger.

Det är ju i alla fall romanesco, det är ju lätt. Den blir snabbt dålig och lite skämd, speciellt med annat som avger etylen (?)som ällpen.

Jag gillar broccoli, älskar blomkål men har aldrig ätit en god sådan häringa tingest. Beror nog mest på omild förvaring och behandling.

Tillbax till matlagningen. Basta!

17:56  
Anonymous pipopp sa...

ällpen??? Äpplen, förstås. Kanske hjärnan är lite trasig på andra vis.

17:57  
Blogger Lisa sa...

pipopp: Du har helt rätt, den blir lätt besk men de här var finfin (från Årstiderna). Men varför ska den serveras med mandelbröd och sej? Minst två språk inblandade här.

18:15  
Anonymous pipopp sa...

Nu är maten färdiglagad. (Potatisgnoccis i rödbetssås och kyckling om ni undrar.)

Mandelbröd kan ju översättas till mandelbrot som är en fraktal inom matematiken. Med lite god vilja kan en romanescos geometri ses som en fraktal. Men den typen av metematik är ju inte var mans kunskap.

I´ll sej (say) Mandelbrot!

19:10  
Blogger Lisa sa...

Sejen då? Annat språk ... Svar finns i bloggen.

19:13  
Anonymous pipopp sa...

Ha! Har det! Läs din gmail!

*triumfdans*

Men eftersom jag inte vill förstöra för någon annan mejlar jag mitt svar på fråga B.

19:34  
Blogger Patrik sa...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

19:37  
Anonymous pipopp sa...

*nedslagen*

Vad är det Brasse säger i Fem myror?
"Bra, fin gissning, men MITT svar är ju så mycket bättre ..."

Jag säger som Magnus: "Säger h*n, ja ...!"

[Lisa har meddelat att jag hade tvärfel.]

19:38  
Blogger Patrik sa...

såg att pipopp redan nämnt fraktaler och mandelbrot, tycker det räcker

19:40  
Anonymous pipopp sa...

Efter glada samtal med middagssällskapet över ett glas vin förstår jag att budskapen här kan vara förvirrande.

Jag gissade på sej => englska: pollack => Sidney Pollack, regissören => gillar rumänskor => Romanesco.

Detta var alltså fel.
Mandelbrot verkar fortfarande hålla. Nu återgår vi till sällskapandet. :-)

19:50  
Blogger Lisa sa...

Nej, sej påengelska är inte pollack. Men nära.

20:12  
Blogger K sa...

Jackson Pollock naturligtvis, i vars målningar man påstås ha funnit fraktaler. Och Mandelbrot. Fraktaler, fraktaler, fraktaler.

21:01  
Blogger K sa...

Referens.

21:04  
Blogger Lisa sa...

Tack kära matnördar. Pipopp är veckans matnörd och K får hederspris= en puss i påsk.

21:08  
Blogger K sa...

Däremellan kommer fasta. Kul.

21:12  
Blogger The Blogger Formerly Known as Ensamma Mamman sa...

Men Gud vad ni är nördiga. Ni bode starta MatBlandaren.

22:57  
Anonymous pipopp sa...

Oj, vad roligt! Helgen är räddad!

Får jag önska mig något i pris?
|Antagligen inte men jag gör det ändå.]
En älskad person fyller år i veckan. Han älskar lagrade ostar, speciellt gorgonzola och havarti-typer, rökt skinka, single malt wiskey, skaldjur (men blivit allergisk mot allt utom räkor och musslor), smakrika rödviner, en cigarr då och då. Söta efterräter om de inte smakar lakrits slinker gärna ned i både två och tre portioner. Vilt är också bra.
Med den här beskrivningen låter han som en macho, men registret är egentligen brett.
Vad hittar jag på en vardagskväll med begränsad tid efter jobbet, något som även barnen (med vana gommar) kan tycka är festligt?
En liten modest önskan är alltså menyförslag. Bara för att återstarta tankesystemet.

Ensamma mammman, ja, jag gillar Blandaren. Nörd? Jag?

23:01  
Blogger Oskar sa...

Aldrig gjort kopplingen romanesco - fraktaler innan. Men nu är den ju uppenbar.

23:18  
Anonymous Anonym sa...

Jag måste ha en sååå mycket sjukare hjärna än er...tänkte mycket värre saker.

Zaba
London

23:39  
Blogger Lisa sa...

Egentligen var jag nog ute och cyklade lite. Blomkålen illustrerar nog fraktaler bättre än romanescon som ju är spiralformad. Undrar om den precis som sniglar allt är skruvad åt samma håll?

Konstigt nog avbildas sniglar i konsten nästan genomgående som "spegelvända" till hur de verkligen ser ut. Märkligt va?

Gould har skrivit en intressant essä om detta:
“Left Snails and Right Minds,”

08:26  
Anonymous toshiba sa...

En annan referens som är ännu mer spot-on:
http://www.fourmilab.ch/images/Romanesco/

09:25  
Blogger Översättarhelena sa...

Men nu till en mycket tråkigare fråga: Vad ska du göra med romanescon? Jag fick också en sån från Årstiderna i förrgår och vet inte riktigt vad jag ska laga av den ...

10:30  
Anonymous pipopp sa...

Jag måste rätta mig själv så att inga felaktiga rykten uppstår.

Jag måste ha blandat ihop Sydney Pollack med Roman Polanski, som i sin tur inte gillar rumänskor så mycket men eventuellt haft ett förhållande med tysk-ryska Nastassia Kinski.Tankarna spårade ur, sorry.

Men jag tror fortfaranda att sej på engelska är Pollack.
pollock |ˈpälək|
noun
1 a commercially valuable food fish of the cod family, occuring in the North Atlantic. Also called saithe . • Pollachius virens, family Gadidae.
2 variant spelling of pollack .
pollack |ˈpälək| (also pollock)
noun ( pl. same or -lacks)
an edible greenish-brown fish of the cod family, with a protruding lower jaw. Found in the northeastern Atlantic, it is popular with anglers. • Pollachius pollachius, family Gadidae.
:-)

12:51  
Blogger Lisa sa...

Översättarhelena: Ånka eller koka och marinera icitron, olivolja, finhackade sardeller och kapris. Lite finhackad rödlök eller schalotten att spetsa med.

13:41  
Blogger Lisa sa...

Och laga till den snarast för den blir besk med tilltagande ålder (till skillnad från mig som bara blir ljuvare).

14:41  
Blogger CrimsonAnna sa...

Finns det någonsin skäl att inte äta romanesco?

22:44  
Blogger Översättarhelena sa...

Tack för tipset om romanescon förresten! Det blev jättebra. (Allt som är gott blir ju godare med sardeller ...)

15:31  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida