Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

söndag, oktober 14, 2007

Recept: Plommonchutney

Det här är ett väldigt ungefärligt recept som kan modifieras after behag. Styrkan kommer från ingefäran men den som vil ha mer hetta pytsar i lite chili.

Förebilden är en äppelchutney som serveras på Govindas vid Fridhemsplan i Stockholm. Den innehåller dock spiskummin vilket jag inte tycker är lika bra med plommon som med äpplen. Sylttsockret innehåller pektin som ger en lite stadigare konsistens. Dessutom en aning konserveringsmedel.

Jag råkade ha vietnamesisk kanel hemma som ger en piggt pepprig skärpa. Vanlig kanel funkar också men Ceylon-kanel är för mesig.

Plommonchutney
2 kg plommon (små rödgula)
1 ½ msk bruna senapsfrön (inte gula)
1 dl mycket finhackad ingefära, oskalad
1 msk kalonji
½-3/4 tsk hing
500 g ljust muscovadosocker eller farinsocker
2 rejäla kanelstänger
1 dl gröna russin
1 pkt syltsocker
1. Tvätta plommonen. Lägg allt utom syltsocker och gröna russin i en stor rostfri kastrull. Låt puttra ca 1 timme på låg värme. Skumma av under tiden om det behövs.
2. Fiska upp kärnorna, jag brukar använda en stekpincett i plast. Ös i syltsocker och gröna russin. Koka upp och låt sjuda i 4 minuter.
3. Fyll upp på rena burkar. Skruva på locket och ställ burkarna upp och ner och låt svalna,

Etiketter: , ,

2 kommentarer:

Blogger Frida sa...

Ser plommongott ut trots gröna russin.

Här om dan när jag gjorde snabbäppelmarmelad funderade jag på om syltsocker räknades som fusk. Det är den där medvetne Hemlige kocken som spökar. Men jag tänker att får du så får jag.

Men varför burkar upp och ner?

23:16  
Blogger Lisa sa...

Jag råkade ha syltsocker hemma helt enkelt. Och slut på annat socker. Vi har fullt i frysen och då är det bra med lite extra hållbarhet på chutneyen. Ibland är det lätt att glömma bort hur otroligt farligt t ex mögelgifter är.
Vi äter väldigt få saker med konserveringsmedel men ska man hålla nere på sockret i chutney (vilket jag tycker är godare)så blir hållbarheten för dålig.

Upp och ner ställer man burkarna för att den heta marmeladen ska sanera locket. Dessutom blir burken tätare.

07:37  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida