Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

onsdag, oktober 17, 2007

Recept: Italiensk lammgryta

Nu är det dags för lamm. Verkligen dags. Inte som på våren då producenterna försöker tuta i oss att det är läge att äta lamm gödda på sojabönor och annat oekologiskt foder. Nej, det är när ulltottarna är grässtinnaa på hösten som det är rätt att laga lammgryta.

Det här är en barnvänlig variant som kan piffas till med en gremolata eller annat för vuxna vars smaklökar kräver mer stimulans. Jag brukar krydda grytan i två omgångar under tillagningen för att få mycket och balanserad smak. Just nu håller jag på att experimentera med när det ska kryddas för bästa smak. Så ursäkta om jag är lite inkonsistent. Klart är att smaken blir blaskig och murrig om alla kryddor går med från början. Grytan räcker minst två dagar.
Italiensk lammgryta (8-10 portioner)
2 kg mager lammlägg i bitar
3 gula lökar
1 +1 tsk fänkål
1 dl olivolja
3+2 klyftor vitlök
3 burkar hela tomater (jag gillar Mutti)
3 dl torrt vitt oekat vin
2+1 kraftig kvistar rosmarin
1+1 stort lagerblad
2 msk konc kalvfond
1 l (eller 3 burkar avrunna) kokta vita jumbobönor
nymald svartpeppar
Vuxenhack:
1 klyfta vitlök, riven eller finhackad
1-2 msk finhackad salvia
1 msk finhackat citronskal
Till servering:
Quinoa
Grönsallad med rostade pumpafrön
1. Lägg fram köttet så att det är rumstempererat. Skala och hacka löken grovt. Fräs löken mjuk och gyllene i olivolja tillsammans med fänkål. Använd en redigt stor tjockbottnad gryte. Skala och skiva vitlöken och låt den fräsa med sista minuten.
2. Slå på tomater och vin. Lägg ner två kvistar rosmarin, 2 lagerblad, saffran och kalvfond. Låt koka upp. Rör ner köttbitarna 1/4 i taget och låt koka upp mellan. Låt sjuda utan lock ca 2 timmar tills köttet börjar bli mört.
3. Piffa! Pressa ner 2 vitlökslyftor, strö över stött fänkål, smula ner lagerbladet och klipp ner rosmarin i grytan. Smaka av med nymald svartpeppar. Låt puttra ytterligare 20-30 minuter tills lammköttet är riktigt mört. Smaka av. Kanske lite mer kryddor?
4. Rör ner bönorna. Kom ihåg att skölja dem om du använder burkade. Låt allt bli genomvarmt. Ät och njut!

Etiketter: , , ,

7 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Hej.

Jag brukar med intresse läsa din blogg, för att sen drabbas av en form av ångest ( inte ditt del :) ) jag lagar ca 7000 portioner mat Mån - Fre så när jag kommer hem orkar jag inte ens tänka på mat. Men jag får en massa sköna ideer av din blogg.
Det händer att jag lagar mat utanför jobbet men detta sker då på helgerna.

22:01  
Blogger Lisa sa...

Jösses! jag bugar inför min överman/kvinna och är smickrad att du orkar läsa min blogg efter dessa stordåd!

23:13  
Blogger Oskar sa...

7000 portioner!?!? Snacka om stor familj.

00:31  
Blogger Annica sa...

Åh, perfekt med lammrecept, jag har (nästan) ett helt lamm i frysen! Tänkte bara fråga om mängden saffran, eftersom det inte står med i ingrediensuppräkningen?

10:36  
Blogger Lisa sa...

Åh, slarvade. En nypa ska det vara, den ska precis bara anas.

16:15  
Anonymous Anonym sa...

Oskar.

Ja om det vore så, men lagar man mat åt en hel kommuns ( nästan ) skol & dagisbarn & åldringar så kommer man upp i dom fantastiska siffrorna. Vid närmare koll så är det upp till nästan 8000 portioner.

22:09  
Anonymous Maria sa...

Har haft en lyckad tjejlunch där din italienska lammgryta var huvudrätten. Just färgkombinationen av svart qunioa, lammgrytan + grönsllad var vacker och höstlik var en av många positiva kommentarer.

tack för att du ger mig möjlighet att använda dina recept.

/maria från västerås

09:12  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida