Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

måndag, oktober 22, 2007

Dum, dummare, deliduellen

Jahaja, så har deliduellen varit i farten igen. Lågprisjournalistik i sin prydno. Vit pasta är godare än fullkorn. Det bara ÄR så.

För man vet ju hur pasta ska smaka och så smakar ju inte fullkornspasta.

Jag har inget emot personliga omdömen och tyckanden. Tvärtom! Men förklä det inte med förnumstig pseudovetenskap och en air av opartiskhet. Personligen gillar jag de flesta sorter av fullkornspasta bättre för att den smakar mer. Men det är min åsikt. Fullkornspasta ska jämföras med andra sorters fullkornspasta och vit pasta med vit pasta. Vissa pastarätter blir godare med fullkorn, andra är otänkbara med annat än smekande mild pasta. Till vardags har den näringsfattiga vita pastan sällan plats vid vårt middagsbord.

Sen rekommenderar deliduellanten skojfriskt att man ska köpa fiberknäcke istället. Det är jättefint med fiberknäcke men lite extra kli sätter visserligen sprutt på magen men kompenserar inte för att man satt i sig en portion näringsfattig pasta.

En av deliduellanterna lyckas till och med i ett tidigare inslag återuppliva den gamla myten om att Marco Polo tog glassen från Kina. Det får nästan ses som lite imponerande okunnigt. Frusen mjölk? I Kina? Myten har spårats till 1800-talet då Marco Polos ( överhuvudtaget högst tveksamma) bedrifter blåstes upp till gigantiska proportioner av italienska nationalister.

Måste tillägga att Gunilla Wetterlund genomgående är en rätt värdig deliduellant eftersom hon faktiskt jämför mer likvärdiga produkter. Dessutom gillar jag att hon ifrågasätter sånt som det överskattade Pain Poilâne.

Deliduellen är som David mot Goliat. Det är bara en bra story när den som slår i underläge vinner.


Etiketter: , ,

8 kommentarer:

Blogger Jessica sa...

Det där kan man ju inte ens kalla någon duell. Bara mesigt.
Jag trodde att de skojade.
De borde väl åtminstone ha jämfört en fullkornspasta med en fullkornspasta, vilket är just vad du påpekar.

21:01  
Anonymous Anonym sa...

Tja, det krävs ju en viss textmängd varje dag för att fylla en tidning...

Erbarmligt.

12:49  
Anonymous Anonym sa...

vadå, det är väl uppenbart för varje läsare att "smakduellen" är smakpanelens tyckande. så är det i alla denna typer av test.

självklart kan man jämföra fullkornspasta med vanlig pasta. varför inte? kan man inte jämföra kalles vanliga kaviar med kalles banankaviar? utan måste leta upp ett annat märkes banankaviar?

18:36  
Anonymous Anonym sa...

...du tycks också ha gått på myten om att vanlig pasta är näringsfattig och "dålig". vilken typ av näring innehåller fullkornspastan?

18:39  
Blogger Lagers tabberas sa...

Tänkte - varför utsätta sig för den hemska mjöliga fejksojasfullkornsmaken av brunpasta. Varför utsätta sig för dålig smak när det finns god smak? Allt behöver inte vara nyttigt grått.
Cajsa Varg har recept på makaroner och redan i "De honesta volouptate et valetudine" näms makaroner som en ljufv råvara. Martino lagade "maccaroni" och "Lasagne" (Latin som utläses "litet kokkärl från Lasanum). Senare, 1350 talet, skriver Boccaccio i "Decamarone" om tillbehören, "Korvarna som var förbundna med vinet från Bengodi och bergen av riven parmesan".
Allt hälsotänk i pasta är till besvär för den goda smaken.

19:04  
Blogger Lisa sa...

Hej anonym! Om man inte gillar fullkornspasta så gör man inte. Andra, som jag, gillar det. Att jämföra de båda är som att jämföra kafe med eller utan socker.

Det är ingen myt att en råvara tillverkad av vitt mjöl, salt och vatten har kasst näringsvärde. Länge berikades all pasta rutinmässigt för att komma undan den pinsamma detaljen. Fullkornspasta innehåller mångdubbelt mer av vitaminer och mineraler. Gå in på slv.se och jämför grahamsmjöl och vanligt vetemjöl. De har inte ens värden på fullkornspasta och jag är för älgtacodäst (fint ord!) för att gå ut i köket och läsa på förpackningarna. Vit pasta är inte farlig men man skulle knappast ge sina husdjur så näringsfattig mat.

Lager: jag fattar inte riktigt varför du drar in historiska rätter i det här. Kritvit pasta kom förmodligen inte förrän i slutet av 1800-talet då kvarnarna effektiviserades med stålvalsar och utmalningsgraden blev mycket högre. Innan dess var både ev pasta och bröd mer näringsrikt. Cajsas pasta var kanske nästan i stil med Barillas i min mun utmärkta fullkornspasta med 50% fullkorn och betydligt lägre GI pga annorlunda struktur. Boccacios pasta ska vi inte ens tala om.

Personligen skulle jag inte uttala mig så kategoriskt som att allt hälsotänk är till besvär för den goda smaken, den är till besvär för DIN goda smak. Jamen, låt bli det då! Personligen har jag aldrig varit förtjust i vit mat. Inte ens som barn.

När min man gjorde fullkornslasagne sist tjoade fem ungar (var av tre fullkornsnoviser) att det var den godaste de ätit. Den blev mustigare och knaprig i hörnen. Jag tycker inte heler att fullkornspasta passar till alla rätter.

Om vi ser på det historiskt kan man se på hur bristsjukdomarna går hand i hand med det raffinerade spannmålet. Beriberi är ett exempel. Vi har en epidemi av välfärdssjukdomar i västvärlden. Att äta mer fullkorn med lågt GI är en av de mest effektiva strategierna.

20:04  
Anonymous Anonym sa...

det intressanta är väl om grahamsveten i sin fullkorspastarätt är fullgott som näringsintag, eller om den bara har mer näring än den näringslösa vanliga pastan (durumvete).

Näring kan man få från olika håll.

Sägs det inte att medelhavsmat är nyttig: vitt bröd, pasta (inte fullkorn, tack och lov) och andra godheter. :-)

22:55  
Blogger Lisa sa...

Amen, kan du inte ens hita på ett skojigt namn;-)

Är de någon som kallat fullkornspasta "fullgott näringsintag"? Naturligtvis ska den ätas i kombiantion med annat näringsrikt.

Om du enbart livnär dig på grahamsvete blir du inte långlivad. Med vitt bröd går det med säkerhet ännu snabbare utför. (Läs Lagers utmärkta berättelser om straffet "vatten och bröd".)

Det som är nyttigt i "medelhavsmaten" som är en konstruktion, eller möjligen rekonstruktion av forna tiders medelhavsmat är valet av fett (och kanske den höga mängden fett), baljväxter, grönsaker och fisk. Samt hederligt kroppsarbete.Det är nog alla experter ense om.

Och eftersom "Medelhavskosten" ändå är konstruerad så kan man väl lika gärna optimera den genom att äta fullkorn där det passar?

Ska vid tillfälle länka till lite intressanta fullkornsstudier elelr skriva mer om de seanste rönen, frågan är intressant. Men nu måste jag jobba!

23:19  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida