Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

onsdag, juli 04, 2007

Hoppsan!

Nej, nej, nej! Söta Tina, kungsmynta är samma sak som oregano. Inget vidare att ha i fruktsalladen eller mojiton ...

Etiketter:

12 kommentarer:

Blogger ozmazome sa...

marockansk mynta är svaret på den perfekta myntan!

10:14  
Blogger Lisa sa...

Åh, Jaaaa! Fast bara till vissa saker. Var mynta har sitt användningsområde ...

10:21  
Blogger dan s. sa...

Berätta mer, dags för en myntaartikel?

10:48  
Blogger Jessica sa...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

10:59  
Blogger Jonas Bergroth sa...

Fantastiskt. Bara för att jag läste detta upptäckte jag den virtuella floran (http://linnaeus.nrm.se/flora/welcome.html). Jag blir så lycklig när jag hittar vederhäftiga kunskapsbanker på webben. Fast jag håller fortfarande svenska akademiens ordbok (http://g3.spraakdata.gu.se/saob/) för att vara den bästa i genren.

11:54  
Blogger Jessica sa...

Det finns en massa örter, inklusive oregano, kungsmynta och mejram som tillhör växtfamiljen mynta.
Att de tillhör växtfamiljen mynta innebär ju inte att man kan stoppa mejram i drinken.

11:57  
Anonymous Anonym sa...

Kan du inte berätta hur man ska förvara myntan. Mina myntaknippen vissnar alltid och dör på en gång.

13:37  
Anonymous Anonym sa...

Odla pepparmynta (den härliga med gröna blad och röda stjälkar) själv. Den växer som 17 och sprider sig med långa revor, så krukodling rekommenderas. (Även de andra myntasläktingarna sprider sig om ogräs.)

Pepparmyntan passar åtminstone till såväl te som sorbet som i yoghurtsås.

15:55  
Blogger Lisa sa...

Vira in i fuktig handuk eller papper, lägg i plastpåse och förvara i kylens salladslåda. Förvarar du den för kallt tappar den smaken. Och i värsta fall svartnar bladen.

Myntafamiljen är stor, brokig och ytterst promiskuös. Den hybridiserar sig hejvilt.

15:05  
Blogger K sa...

Jag hittade krusmynta i landet häromdagen och blev väldigt glad!

20:04  
Blogger Kinna Jonsson sa...

Haha Tina har väl en hjälpreda som skriver åt henne. =)

22:11  
Anonymous Anonym sa...

Håller med Dan S
Vi ser fram emot Lisas stora artikel om myntor.
Hoppas att du kan sälja in en sådan till någon publikation.

Sedan tidigare (egen odling) känner jag till att det finns bl.a
Krusmynta
Grönmynta
Pepparmynta
Temynta
Kungsmynta (Oregano)
Äppelmynta
Kattmynta (Ätbar?)
+orietaliska myntavarianter

Jag har sedan lönge irriterats över att recept ofta bara anger "mynta" - men vilken avses?

Skillnaden mellan pepparmynta, kungsmynta och krusmynta är ju nästan lika stor som mellan dill persilja och mejram.

Inte ens Karin Franssons senast bok är fri från fel. I två recept står det "grön mynta"(som kan missförstås) Jag vill tro att det är ett korrekturfel. Det avsedda är "grönmynta"

Andra undringar
Torkad mynta i burk (hövarianten) vilken mynta har använts?
Engelsk "mint sauce" till lammsteken. vilken är rätt mynta?

Hoppas på svar i någon form.

Örjan

00:44  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida