Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

fredag, juni 29, 2007

A word of advice

Vad ni än gör. Tänk inte ens tanken på att laga 45-minutersägg med ankägg.
Ni kommer att angra er lika mycket som vi gjorde igar.Jag besparar mina läsare bilder på den blåskimrande ektoplasman som blev resultatet.frukost
Whole Foods i Kensington är för övrigt precis lika remarkabelt som ryktet gjort gällande. Mer om det här senare från Johan som även diskuterar kritiken av industrial organic.

Dagens frukost var fet fåryoghurt med perfekta nektariner och vilda peacannötter. Himmelriket var nära.

Pilutta er!

Etiketter: , , ,

6 kommentarer:

Blogger Martin sa...

Jag blir så avundsjuk!
Whole Foods, om något skulle det kunna vara ett av sommarens resmål för mig.

Alla facktidningar vi har på jobbet tar upp det som en veckans största nyheter att butiken öppnat.

Som jag förstod det skulle de ha sådär 45 kockar anställda i den butiken.

15:15  
Anonymous ozmazome sa...

jag tycker att det är galet att något som är så extremt dyrt (visserligen bra) kan höjas till skyarna. Att det ligger i kensington gör det hela inte bättre. Råvaror och mat för rika. Det vore mer remarkabelt om butiken öppnade någon stans där ett ekologiskt utbut inte finns och till priser som är överkomliga för de som inte har så mycket pengar. Att vältra sig i dyra råvaror är status. I dag ekologiskt, igår gåslever.

10:07  
Anonymous Anonym sa...

Du har helt rätt i att det ekologiskt har blivit ett matmode, folk i Kensington köper ekologisk mat som vissnar i kylen meda de flyger på weekendtripp till New York.


Men att något annat vore ännu bättre innebär inte att Whole Foods blir mindre bra. Jag är inte ett dugg rik men har råd att köpa mat där ändå. Det beror på vad man köper. Du får rätt många kilo ekologiska superba bönor för ett hekto anklever.

Vi lagade bläckfisk och venusmusslor: det var inte särskilt dyrbart. Vi åt mjukkokta ägg med färsk salvia och skinka från ardenenrna med friterad salva. Kostade nog mindre än en hamburgare per person. Betydligt mindre än sprödbakad torsk som väl knappast går att vältra sig i.


I England håller ekologiskt på att bli mainstream och det finns billig ekologisk mat i andra områden också. Det är stor skillnad mot Sverige. Det börjar nämligen handla om så stora volymer att priserna pressas.


Men Whole Foods handlar inte bara om ekologiskt utan mycket om hantverksmässigt tillverkad mat. Passionerade oglamourösa människor som sliter hårt; väl värda att höja till skyarna.

Och den kan aldrig bli lika billig som massproducerad kemikaliestinn.

Sorry!

Mvh, Lisa

18:25  
Blogger persona sa...

sorry ... för vad?

Whole Foods är ett bra företag med bra intentioner från början. Alla kan göra mer eller mindre rätt. De säljer t.ex. alltid vatten på flaska från Evian och marmelader som inte har något med varken ekologi eller fairtrade att göra utan bara att de är bra! Vill de ha en flagship store i Kensington ok. Jag tycker att det vore mer intressant/kontroversiellt om de hade skapat en butik i ett mindre bemedlat område, skippade de mest exklusiva råvarorna som kanske inte lockat den publiken, allt för att hålla fair trade ledet levade från frö till slutkonsument. Men eftersom de är så duktiga på det de gör är den affärstanken säker inte långt borta. De startade ju litet...

Ekologisk är verkligen inte main stream i england det är det inom vissa kretsar - i London - men inte i övriga landet. Det är lätt att glömma när man befinner sig i London och "alla" skriker ekologiskt från Planet Organic till Tesco och däremellan.

21:08  
Blogger Lisa sa...

Ekologiskt "håller på att bli mainstream", skrev jag. Inte att det ÄR main stream. Ekologiska alternativ finns numera i de flesta stora kedjor i England och USA. Hittills har de bara några procent av marknaden men de ökar mkt över hela landet enligt det seminarium jag var på för ngn månad sen som visade statistik.
Ekologiskt kommer inte att bli dominerande inom en överskådlig framtid men fortsätta att ta makrnadsandelar ett bra tag till. Många stora kedjor har nu egna ekologiska märken.


Personligen föredrar jag Borough Market. Men det kommer mer om det senare.

Att starta ekologiska butiker i mindre bemedlade områden vore tyvärr ingen vidare affärsidé. Det är bättre att bredda sig när man fått upp volymer och kan konkurrera med priserna också.

Möjligen om det är studentområden. Viljan att handla ekonomiskt har nog mer med utbildningsnivå än inkomst att göra (precis som pappaledighet).

So, what. En bra butik är en bra butik var den än ligger. Jag blir mest deprimerad över att när mat inte har ngn kvalitet alls. Varken smak, näringsvärde, etik eler ekologi.

01:42  
Anonymous persona sa...

Jag undrar om en butik som kensington butiken skulle kunna öppna i en stad som Paris eller Barcelona? Städer med helt andra mattraditioner och kunnighet om mat? Jag håller med helt och hållet - att kvalitet är det viktigaste. Och det är ju också det som är så svårt. Att köpa kvalitet och samtidigt även handla som en ethivore. Det kräver en extra ansträngning.

Läs gärna artikel i dag som handlar om att de ekologiska odlarna har svårt att hålla takten (se sist eftersom jag inte vet hur man länkar. Det bor ju onekligen ca 9 miljoner personer i London.

Englad har en tradition av "torghandel". Men det betyder inte att det är en "farmers market". Borough Market är fantastiskt. Ett riktigt paradis för en foodie och för andra som gillar skådespelet! Ser fram emot dina reflexioner.

http://observer.guardian.co.uk/uk_news/story/0,,2115773,00.html

10:58  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida