Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

fredag, december 15, 2006

Hur man får grönsaker att smaka kött

DSC00054.JPGÄlskar man protein är en vegetarisk kost ofta avskräckande. Knepet är att maximera smaken genom att utnyttja olika umamirika ingredienser. Det gjorde jag när jag lagade middag igår och resultatet blev nära nog sinnessjukt gott.
Jag har en bra relation tofu men har i ärlighetens till mest sett det som ett tillbehör. Eller ett smart sätt att dryga ut kött. Men med lite överblivet krafs från den asiatiska matlagningskursen blev det en nästanvegorätt som var hänförande. Ekologisk tofu finns av märket Kung Markatta. Förfäras inte över mängden ingredienser. Det går bra att variera med vad du har hemma. Det var roligt att återupptäcka hur svensk kålrot passar perfekt till asiatiska smaker.
Jag kan varmt rekommendera den starkaste varianten kimchi från Tistelvind. Om ni inte redan är hopplöst krokade på den allra bästa sorten, som finns på Omi Food på Olofsgatan i Stockholm. Om du räds räkorna kan du ersätta dem med torkad shiitake eller kinesisk torkad kålrot som ger liknande mustig smak.

Tofu för tvehågsna
Till 2-3 ärkekarnivorer eller 4 normala människor
DSC00060.JPG400 g tofu
Till marinad:
2/3 msk finriven ingefära
2 msk ljus soja

2/3 dl torkade räkor
1/2 kålrot
2 knubbiga klyftor vitlök, finhackade
1 msk finhackad ingefära
1/2 msk socker
2 msk rapsolja
2 msk kinesiskt risvin eller sherry
1 dl finhackad stark kimchi
3 dl finstrimlad grov bladgrönsak som pak choy, kinakål etc.
Till garnering:
Grovhackad koriander, finhackad salladslök
Till servering:
nykokta nudlar
1. Skär tofun i kuber och blanda med soja och ingefära. Låt stå.
2. Slå en dryg halvliter kokande vatten på de torkade räkorna. Låt stå i minst 20 minuter.
3. Skala och tärna kålroten fint i drygt 1/2 cm stora tärningar. Förbered alla de andra ingredienserna. Hacka dock inte örterna till garnering som tappar smaken om de får ligga.DSC00073.JPG
4. Slå av vätskan från räkorna och hacka dem mycket fint. Stek kålrot, vitlök, ingefära och räkor på medelvärme tills det får fin färg och kålroten mjuknat helt. Rör om ofta. Ha tålamod, det tar minst 10-15 minuter, men det är nu alla de fina smakerna utvecklas. Strö på sockret när ett par minuter återstår, det gör smaken extra karamellig. Slå också på någon tesked soja, när den sjuder in i fräset blir det ännu godare. Om du vill ha en stark rätt kan du tillsätta lite chiliflingor nu.
5. Slå på risvin, vänd ner kimchi och fräs i några minuter. Vänd ner tofu och bladgrönsak och hetta hastigt upp tills allt blivit varmt och grönsaken mjuknat.
6. Koka nudlarna och låt dem rinna av. Skölj inte. Servera i skålar med nyhackade örter ovanpå.

7 kommentarer:

Blogger Jessica sa...

Varför måste man få grönsaker att smaka kött? Kan inte grönsakerna få tävla på sin egen merit liksom? Sen så är jag ju redan körd på tofu, jag gillar det medan andra jag känner tycker att det är skitäckligt.

22:36  
Blogger Lisa sa...

90% av mänskligheten ogillar tofu om man tillagar den fel. I Asien har man jobbat hårt på att få grönsaker att smaka kött (umami) i tusentals år, jag tycker att det ligger något i det. När man tillsätter umamirik mat förstoras grönsakeernas egen smak samtidigt.

00:09  
Blogger Space babe sa...

Vad är märket på den bästa kimchin från Omi?

Stekt aubergine kan som bäst smaka som välkokt fläsksvål, mums. När jag åt på Lao Wai för första gången blev jag just hänförd av hur likt kött allt smakade, men har inte ätit så gott där sen dess, har du tips på bra rätter där?

13:01  
Anonymous Anonym sa...

Hej Lisa!
Du pratar ofta om den femte smaken umami som om den vore något speciellt. Matindustrin har ju känt till den här "svagheten" på våra tungor sen början av 1900-talet. Tänkte bara fråga vänligt om hur du ser på detta, att mycket av vår mat är fullproppad av umami stimulerande kemikalier, typ smakförstärkare E621-E624? Vad finns det för alternativ till de konstgjorda umami kryddorna.
Det här var spännande! :)

14:56  
Blogger Lisa sa...

Uppe till vänster finns en ruta där det står "search this blog". Knappa in umami där så får du länkar. Tyvärr lämnar den funktionen en del att önska så googla även på "matälskaren" och "umami" så hittar du alla tidigare inlägg där dina frågor förhoppningsvis besvaras.

15:02  
Anonymous Anonym sa...

Jag tackar för den upplysningen. Visste inte om att man kunde söka på bloggen. *rådnarlätt*

Nu förstår jag att jag "pratar" med en expert i ämnet. Med full respekt för din kunskap böjer jag min stela nacke och frågar. Vad har du för åsikt om att livsmedel i dag blir allt fullare av E621? Ta tillexempel vanlig smörgåsskinka. I dag finns det knappt någon som är fri från E621, medan det för bara några år sedan var ovanligt. Vad vill tillverkarna med detta, lura oss? Nu vet jag ju att du inte är för konspirationsteorier, men är det inte lite underligt?

16:13  
Anonymous Anonym sa...

Okej, Du har ingen åsikt i frågan då. Eller är det inget som intresserar dig?

15:15  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida