Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

söndag, december 10, 2006

DSC00056.JPG

Jag är inte helsåld på zucchini. Men både Ekolådan och Årstiderna lyckades med konststycket att mitt under rinnande vinter leverera små, fasta toppexexemplar. Visserligen till ett nära nog tresiffrigt kilopris eftersom de var ekologiska. Förmodligen transporterade från Brasilien. Med Concorde. Första klass. Gratis drinkar. Nej, jag är inte bitter.

De var hur som helst underbara. Men eftersom zucchini även i sina bästa stunder har en lite flack och besk smak krävs det stora mängder djärvhet vid tillagningen.
För någon vecka sen köpte vi som så ofta en liten förpackning parmasnuttar i vår Vi-butik för ynka 69 kr kilot. En liten bit fick åka med i tomatsåskoket, en annan finhackades till kryddning i en mustig gryta. Och en tredje fick alltså agera stöd för zucchinin.

Ett knep jag använder allt mer har jag lärt mig av min husgud Fuchsia Dunlop som vet hur man wokar. När du har pannan i full gång och steker kan du alltid maka det stekta åt sidan och fräsa på lite finhackad vitlök, eller citrusskal eller rosta lite kryddor. Smart om du plötsligt kommer på att rätten behöver lite mer ös. Köp ett zestjärn till dig själv i julklapp om du inte har ett. Suveränt enkelt sätt att få ut eleganta citrusstrimlor.

Zucchini med parma, citron och fänkål
2 pyttezucchini eller 1 liten
2-3 msk finhackad prosciutto eller bacon
2/3 tsk fänkålsfrö
1 msk olivolja
1 knubbig klyffta vitlök, finhackad
strimlat skal från 1/6 citron
2/3 tsk finhackad färsk rosmarin
nymald svartpeppar
salt
1. Skär zucchinin i 2/3 cm tjocka skivor. Dela dem i lagom bitar.
2. Fräs vitlök, prosciutto och fänkål i oljan tills det doftar och precos blir gyllene. Använd en stor tjockbottnad teflonpanna. Vrid upp värmen till max. Lägg i zucchinin. Stek på högsta värme tills den börjar mjukna.
3. Maka zucchinin åt sidan. Slå en aning olja iden bra pannan. Fräs citronskalet med 1/2 tsk socker i en hav minut. blanda ner rosmarin och peppra på citronskalet. Vänd runt lite i pannan så att de kryddorna också rostas. Vänd samman med zucchinin. Smaka av med salt och kanske mer peppar.

3 kommentarer:

Anonymous Annette sa...

Mums. Bra zucchinirecept behövs. Jag försöker desperat hitta sådana när det är säsong här, och zucchinin är billig. All zucchini har dock inte "flack" smak. På franska torg kan man köpa en rund variant, tänkt att fyllas och ugnsstekas. I rått tillstånd smakar den sött. Jag lovar.

12:13  
Blogger Space babe sa...

Vad kul! Oj, upptäckte nu att jag felläst parma som parmesan...
När jag började intressera mig för matlagning testade jag parmesan och zucchini, jag lyckades inte, men kan inte du göra ett försök?

Annars kan jag tipsa om att steka zucchini med torkade räkor (inte de där pyttesmå, utan lite större). Blötlägg räkorna innan.

00:35  
Blogger Lisa sa...

Annat land, annat djur, samma umami. Jag ÄLSKAR zucchini och torkade räkor (samt schalotten och ingefära)!
När ska vi äta kinesiskt? Har varit klen och asocial halva hösten.

00:39  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida