Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

onsdag, december 13, 2006

Kort om korv

I lördags skrev jag en krönika om korv i Svenskan som väckte känslor. Här är lite kommentarer och tips från läsarna. Ge era bästa tips i kommentarerna.

Anders Bengtsson i Stockholm skriver ett trevligt brev och avslutar:
Jag blev [...] lite besviken över att du inte kände till världens bästa falukorv som Roslagskött producerar. Det är en närproducerad ekologisk falukorv gjord på glada grisar. Om du inte känner till den, besök Bondens egen marknad på Södermalm nu på lördag eller besök Cajsa Warg som saluför den och andra produkter. Roslagskött har utmärkta grisprodukter som alla borde få köpa! Men det är mycket beklagligt att de inte når ut bättre.
Berit undrar (med all rätt):
Intressant och tankeväckande artikel om korv i dagens tidning. Men jag måste
fråga: hur kan en korv innehålla mer än 100% kött?

Naturligtvis var det lite tillspetsat uttryckt. Men faktum är att korv tappar i vikt när den tillagas, röks och ev torkas. Till 100 g korv kan det alltså gå åt mer än 100 g köttråvara!

Margareta (och många andra) tipsar snällt om Rosas Handel:
På Öland finns Rosas Handel som gör fantastiskt god korv. Framför allt gillar jag deras Ölands korv. Den är köttig och full med goda öländska kryddor. Affären finns i Löttorp och för tillverkningen står Johann Thaurer med familj. Om jag inte missminner mig kan man köpa deras korv i Stockholm, på Blomgrens Chark, Brännkyrkagatan 90.
Martin kommer med en passionerad utläggning:
Är ingen falu-entusiast men bra korv engagerar. Som Malmö-bo känner jag mig lite bortskämd med korvutbudet; gång efter annan besöker jag andra svenska städer bara för att få urskulda mitt snobberi när det inte finns bra varor att tillgå - som du vet är det ju i princip omöjligt att i mindre städer få tag på kvalitetskorv utanför saluhallar eller delikatessaffärer, och jag har mer än en gång fått köpa med mig bra sremska eller annat när jag korsat landet. Bisarrt. Till dina tips vill jag lägga korv från Markos Chark - deras pustabratwurst är en kompakt, kryddig passepartout till grytor eller pastasåser. Malmö-baserade, vet inte hur spridda deras produkter är. På Möllan går jag helst till Wästchark (fd Union) - men Malmö kött går inte av för hackor

15 kommentarer:

Anonymous sara r sa...

vad kul att du tycker om min blogg! jag blir väldigt smickrad. jag brukar ibland göra egen majonnäs, fast jag tycker om den nästan sötsliskiga smaken som kavlis fettfria har :)

10:33  
Anonymous Louise sa...

Hej Lisa,
Polska delikatesser vid Zinken i Stockholm har väldigt bra korv de också.

10:42  
Blogger Kinna sa...

Lisa, jag läser alla dina reportage så korvreportaget kollade jag förstås in. Håller med dig om att köttpriset blir högt per kg. Såg förresten dig, Johan och barnen i ICA kuriren också. =)

Mitt bidrag till korvartikeln är att: Man ska inte vara rädd för att göra korv själv. T ex fläskkorv. Det är förvånansvärt enkelt. Smeten är som en köttbullssmet och en assistent hjälper till med att få in korven i skinnet. Härligt att veta vilket innehåll korven har och att skinnet inte är fejkat utan äkta vara från något djur. (på snudd till återanvändning).
Jag har också jobbat på korvfabrik och har inget illa att säga om köpt korv, kanske då att köttpriset blir högt men en nyrökt korv direkt från röken är något väldigt delikat.

12:44  
Blogger Tove sa...

Hej Lisa
Har inte läst Svd artikeln. Så jag kanse är helt "off-topic". Skulle göra korv Stroganoff till barnet. Kompis handlade Eldorados falu. Usch vad äcklig. Den fick ingen stekyrta men däremot byggdes det upp gojja i botten av stekpannan. Köper aldrig igen.
Tove ;D

14:09  
Blogger Lisa sa...

Tove: Misstänkeer att du är "min" Tove. Kan du mejla mig, jag vill fråga en sak.

15:05  
Blogger Gudmundson sa...

Jag tyckte din korv-krönika var lysande. Skrattade högt. Men jag är ju svag för sån där procent-humor.

Falukorv köper jag inte ens under pistol-hot. Men jag håller med om att det skulle vara intressant att testa hur det egentligen smakade med falukorv på den gamla tiden.

17:00  
Anonymous Anonym sa...

Kan säga med en gång att korv hör inte hemma i min kostcirkel. Men visst är det gott ibland, om man vet vad som är i och det är väl där problemet ligger. För att prova har jag köpt Scans krav-märkta falukorv ett par gånger. Helt okej faktiskt, men som sagt jag är ingen korvätare så jag har inget att jämföra med.

Är det någon här som kan ge ett utlåtande? Kommentarer som "ännu mindre kött för pengarna" räknas inte som acceptabla. ;)

17:36  
Blogger Gitto sa...

Jag vill återigen pusha för Rosas Handels korv. Dels för att den är så förbannat god, dels för att jag är lokalpatriotiskt stolt över att någonting så gott kommer från Löttorp. :)

20:30  
Anonymous - Din Ekologiska Guide - sa...

Okej okej okej, jag förstår. Det är som att svära i kyrkan, att nämna Scan på denna sida.

Ber hemskt mycket om ursäkt?

Jag får väl fiska på de lägre stående matsidorna, på bloggtoppen.
:)

21:50  
Blogger Martin Degrell sa...

(Det är jag som är Martin ovan.)

Ville bara tillägga att Markos-korvarna finns på Hemköp i Malmö. Förutom pustan rekommenderas deras gulayer varmt. Oxcabanossyn är inte i samma klass, men den är åtminstone välpackad.

Roligt att du tog upp Korvhuset, för övrigt - nu med runt 100 olika sorter!

21:59  
Blogger Lisa sa...

Du får visst nämna Scan. Det är superkul att ddet kommer in folk med nya friska idéer. Så länge alla håller så här trevlig ton så lär vi oss alla på diskussionerna.

Jag har nyligen hissat Scans eminenta Jägarbacon nyligen. Jag gillar deras ambitiösa försök att förbättra djurhållning.


Men det jävliga är att svenska kunder inte stöttar processsen genom att välja svenskt kött. (Visst, EU är på väg men svenska grisuppfödare ligger fortfarande före.)

Därför lobbar jag lika gärna för svenskt bra bacon från en stor leverantör som för småproducenters. Detta bacon kan alla välja, inte bara de som tar sig till specialbutiker.

22:02  
Anonymous Anonym sa...

....man får inte bortse från Dennis Livs (www.dennislivs.se) i Rinkeby. Deras
grekiska herdekorv är fabulös och förträfflig, med nyskördade purjolökar
från arkadien. Nåja, snudd på.

/Fredric

22:29  
Blogger Noac sa...

Hittar inte artikeln på nätet, finns den där eller? Läste i en kommentar om Korvhuset, bra att du skrev om det i din krönika. Tomas (?) på Korvhuset förtjänar all uppmärksamhet han kan få

08:18  
Blogger Space babe sa...

Jag hittar inte heller korv-texten på SvD. Kan du lägga upp den eller en länk?

00:24  
Blogger Lisa sa...

Den finns inte på nätet. Jag frågar om det är OK att lägga upp den.

15:49  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida