Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

söndag, september 11, 2005

Hoisinsås, äntligen


Hoisinsås är en perfekt kondiment att alltid ha hemma i kylen. I ett klick gör den söta, milt lakritskryddiga såsen alltför barnvänlig mat vuxenanpassad. I synnerhet om ni använder märket ovan som är det i särklass bästa vi stött på hittills. Hoisin blir snabbt din nya lekkamrat i köket. Plocka fram den de dagar du känner dig på tjingtjong-humör. Att dutta på kotletten, att dippa vietnamesiska vårrullar i och att glasera spjäll och fåglar med.
Det som ger den underbart runda smaken är den fermenterade (jästa) bönsåsen. Den är i sin tur en uråldrig föregångare till den mer välbekanta japanska mison, som du hittar på sushihaken. Redan flera hundra år före vår tideräkning började kineserna piffa till käket med bönsås. Len, fyllig och intagande har den förmågan att få alla andra ingredienser att framstå i bättre dager. Hemligheten är naturligtvis enorma mängder umami-ämnen som bildas när bönornas protein bryts ned under jäsprocesssen.
Kryddig bönsås
Det här är en raketsnabb, hemsnickrad lite mildare variant av hoisinsås som smakar mycket bättre än den som finns i vanliga butiker. Jag ska försöker lära ungarna att gilla den här varianten. Hoisinsåsen ovan kallar de för kinesisk dödsketchup.
2 dl fermenterad bönsås
1 1/2 dl plommonsås
2 msk ljus soja
1 msk risvin eller torr sherry
2 tsk rostad sesamolja
1/2 msk kinesisk Fem kryddor
1 msk finriven ingefära
1 liten vitlöksklyfta, pressad
torkad, krossad chili efter behag
1. Blanda. Låt stå och dra ett par timmar. Håller sig i minst en vecka i kylen.

3 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

"tjingtjong-humör"? Vad är det för rasistiskt :(

23:08  
Anonymous Anonym sa...

på allvar! du måste ju vara störd... vad är rasistiskt med tjingtjong. om nån är rasist här så måste det vara du!!!
Strålande sås by the way.

19:28  
Anonymous Anonym sa...

Reagera faktiskt på samma sätt som första kommentar, låter lite fel i sammanhanget.
Om man som utlänning skrivit om hur man gör kalops och använt uttrycket "om du är på svenne humör så kan du använda dill med" eller något, låter oxå fel :/

12:03  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida