Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

tisdag, januari 17, 2006

Marockansk kotlettNågonting har hänt. De två små slök den djärvt kryddade kotletten fast jag av misstag appterat den med en letal dos harissa. Lite hjälpte det nog att det serverades potatismos och broccoli till. Två favoriter som alltid går ner. Kanske var det för att kotlettens spiskumminkryddning ledde tankarna till taco. Eller också gillade ungarna historien att köttet var noshörning som vår nye familjemedlem Jonas fångat.
Vi två stora snodde ihop en liten extra harissasås för att hotta upp våra portioner. Recept i morgon! Alla var glada.
Fläskkotletten blir underbart mör när den får en snabbrimning i den salta fonden. Men den måste vara svensk, fin och marmorerad för att resultatet ska bli så där himmelskt. En snäppet vassare och fullvuxnare variant (ni vet en sådan som ser de stygga kanalerna på kabelteve) på samma tema kommer att publiceras i SvD de närmaste veckorna. Snälla, använd hela kryddor som ni stöterfint i mortel! Ni kommer inte att ångra det.
Marockansk kotlett med sprätt
600 g utskuren fläskkotlett
1-2 tsk mald koriander
2-3 tsk mald spiskummin
1 nypa saffran (ca 1/5 pkt)
1/3 tsk mald kardemumma
1 tsk harissa (om ni törs)
1 knubbig vitlöksklyfta, pressad
1 msk olivolja
1 msk konc kalvfond
1/2 msk farinsocker
1/3 tsk salt
smör och rapsolja till stekning
Till servering:
potatismos, lättkokt broccoli
1. Putsa bort fett och hinnor från köttet. Skär i penngrova strimlor. Blanda med alla ingredienser till marinaden. Låt stå i ca 1/2 timme.
2. Hetta upp smör och rapsolja i en riktigt stor tjockbottnad teflonpanna på riktigt hög värme. När fettet tystnat och blivit nötbrunt vänder du ner 1/3 av köttet. Låt bryna någon minut i lugn och ro och stek sen färdigt under omrörning. Köttet ska bara precis bli genomstekt, fortfarande lite rosa i mitten.
3. Upprepa i ytterligare två omgångar. Torka ur pannan mellan varje. Lägg över i en stor förvärmd skål (slå i vatten från vattenkokaren och låt stå ett tag).


9 kommentarer:

Blogger Lasses lunchblog sa...

Marockansk kotlett. Det låter onekligen gott. Men hade jag serverat det till min marockanska väninna hade hon garanterat inte ätit. De enda gånger jag sett att det serverats fläsk i Marock är på turishotell där det förekommer bacon & ägg till frukost. Men med lamm kanske...

14:37  
Blogger Lisa sa...

Jag är ytterst medveten om detta. Kryddningen är marockansk men ungarna äter inte lamm som jag använde i en tidigare version. Fast man ska aldrig säga aldrig. Vi kan nog gräva fram några marockaner som äter fläsk! Lustigt nog lagades til exempel den indiska rätten vindalho ursprungligen på fläsk eftersom den kommer från Goa där det portugisiska/katolska inflytandet var starkt.

14:43  
Blogger Jessica sa...

När du skrev afrikansk fläskkotlett tänkte jag mig något inspirerat av mattraditioner neråt afrikas horn eller så, inte marockanskt. Ska definitivt provas. Har f ö ätit fantastisk injeera med olika grytor på i Stockholm. Man bör avstå från skämtet att har de verkligen mat i Etiopien? Jomen, och gott som tusan är det också.

18:41  
Anonymous Anonym sa...

Låter så himla mumsigt! Måste prova själv ...

Mvh/
Veronica

19:09  
Blogger Martin sa...

tack för tipset, det är något jag funderat på ett tag, hur man gör en fläskkotlett rolig, så jag måste testa ditt recept.

Men Harissa, vad är det för något?

19:13  
Blogger Lisa sa...

Hej Martin! Kul att se dig här igen. Hur går det på jobbet? Harrisa är en medelstark slät chilipasta med lite andra kryddor bkand annat spiskummin. I just det här receptet kan du ersätta med sambal oelek utan att det märks mycket.

Det är smart att marinera griskött lite så blir det saftigare och mer smakrikt.

20:22  
Blogger Lisa sa...

Jessica: Jag vill gärna äta etiopiskt i Sthlm när du är friskare. Färdig injera finns för övrigt att köpa i Hötorgshallen. Har glömt vilken dag i veckan det är.

20:24  
Blogger Kinna sa...

Kul att du skriver att den ska vara svensk. För att få den riktigt marmorerade köttbiten ska det t o m vara rasen Pigham, svart och vita grisar.
Håller med om att Etiopiskt är en höjdare.

12:36  
Blogger Martin sa...

Hej! Jo, nya jobbet blev verkligen ett lyft, det känns skönt, jag säljer delikatesser, och vill hela tiden lära mig mer om dem, så det känns utvecklande.

22:21  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida