Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

måndag, januari 16, 2006

Kikärtspannkakor


Förra veckans uppenbarelse var kikärtspannkakorna. Superenkelt, lite nyttigare än vanliga pankisar och svindlande gott. Vi åt dem till en kryddig lammfärsröra med apelsin och spenat. Se till att hålla igen på fettet i tillbehören för pankisar är ingen smalmat när man steker dem i mycket fett.. Och det är bara då de blir så där fantastiskt knuspriga.
Jag tänker också börja experimentera med kryddor i själva pannkaksmeten. Gurkmeja, kalonji och andra trevliga frön.
Kikärtsmjölet är av den lite grovmalda sorten och hittas på Cajsa Warg. Det finns även på Hötorgshallen, indiska butiker och i hälsokostaffärer, ibland under namnet besan. Men det jag fyndade nu är det klart bästa jag testat. Snusa alltid på kikärtsmjölet, det kan ha en trist härsken smak ibland. Pankisarna blir oerhört mycket bättre om du gör smeten dagen före. Undrar nu bara om ungarna äter dem ...
Kikärtspannkakor
100 g (ca 1 1/2 dl) kikärtsmjöl
3 dl vatten
1/2 tsk salt
1. Vispa samman ingredienserna till smeten. Kåt stå och sväkka minst en timme. Helst över natten i kyl.
2. Hetta upp en stekpanna ordentligt. Sleva på ordentligt med smör och rapsolja. Låt det bli nötbrunt. Vispa runt i smeten och häll i ett tunt lager smet. Låt steka på hög värme några minuter. Dra av pannan och låt steka utanför lågan ett par minuter om det börjar osa bränt.
3.
Vänd pannkakan och stek på andra sidan på hög värme. Servera bums. Stapla inte pannnkakorna i en hög för då blir de gäggiga.

6 kommentarer:

Blogger Space babe sa...

Hej, efter en inköpsrunda till lokala Ica undrar jag: borde jag använda gourmet-havssalt? Spelar det verkligen så stor roll för smaken?

Sen undrar jag också om ni kan tipsa om någon hyfsat bra burkpesto? Ingen jag har smakat har varit i närheten av färsk, hemgjord. Men jag har ett minnesfragment av att ha smakat ur en burk hos en bekant, som åtminstone påminde om färsk god pesto.

Kanske bollar jag frågan vidare till några andra matbloggar också.

18:09  
Blogger Lisa sa...

Vilket salt du väljer är i stort sett ointressant om du ite vill ha dekorativa fkal ovanpå maten. Då känner man även en lätt arom at själva saltet. I mat är det så muycket annat som smakar att det är fjollligt att betala mer för saltet.

Jag har smakat en fantastisk pesto på Streets matfestival i höstas. Finns även i bland på bondens egen marknad. De hade en sublim röd pesto också. Tror möjligen att de har den på Cajsa Warg. Har skickat ut ett mejl med förfrågan på vad de heter. det trista är att god färdig pesto i regel har kort hållbarhet.

22:52  
Blogger Jessica sa...

Jag visste att när du väl hade hittat till Cajsa Warg så skulle du vara såld ;).
Allt roligt mjöl de har är oemotståndligt!! Prova plättar på kastanjemjöl - högst intressant. Har ett franskt recept.

08:39  
Blogger Marmelad sa...

Lisa, är det peston från Borgs gård du är ute efter? Den har i alla fall jag köpt på bondens egen marknad och den är supergod! http://www.borgprodukter.se
Under "Nyheter" finns försäljningsställen.

09:59  
Blogger Lisa sa...

Tack söta Marmeladisen! Jag kollar in den!

Jo, Cajsa Warg var helt OK. Bättre än förr. Personalen engagerad och kunnig.Men jag föredrar Hötorgshallen.

20:16  
Blogger Viktoria Schiöler sa...

Nu har jag lagat dom! Jättegoda - sonen ville inte äta något annat (jag gjorde också lammfärsröra till)! Och som du skrev gick det åt mängder av fett och först i slutet fick jag till pankisarna så de blev snygga också.

20:04  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida