Ost som skakar din värld
Ibland kan en enda tugga av en ny ost fylla dig med så omtumlade känslor att du snudd på briserar. Så, precis så var det i lördags på Bondens egen marknad på Katarina bangata när jag tog mitt livs första tugga av Focksta-osten. En ost som geniet Torbjörn Brunnberg ystar på tvärfet råmjölk. Den feta råmjöken är lustigt nog en restprodukt sedan Arla utvunnit immunioglobuliner och proteiner ur mjölken.
Fetthalten ligger på 38% men den explosiva smaken gör att lite räcker långt. Lustigt nog är den intensivt enrisrökta osten en fullträff. I vanliga fall väljer jag hellre en korv än en ost när jag vill att det ska smaka korv. Men det här är en rökt ost i särklass. Även om den växer lite i munnen när Torbjörn berättar den morbida historien: hur inspirationen rann till när Uppsalas vackra saluhall brann ner och röklukten låg tung över stan.
Spring och köp på lördag! Men lova att lämna kvar en ost år mig!
Fetthalten ligger på 38% men den explosiva smaken gör att lite räcker långt. Lustigt nog är den intensivt enrisrökta osten en fullträff. I vanliga fall väljer jag hellre en korv än en ost när jag vill att det ska smaka korv. Men det här är en rökt ost i särklass. Även om den växer lite i munnen när Torbjörn berättar den morbida historien: hur inspirationen rann till när Uppsalas vackra saluhall brann ner och röklukten låg tung över stan.
Spring och köp på lördag! Men lova att lämna kvar en ost år mig!
0 kommentarer:
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida