Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, september 01, 2005

Pussel för barnfamiljer

Den här veckan består familjen av fyra personer. De två mindre betraktar de två störres favvokäk som en förolämpning mot smaklökarna.
Därför blev det matpussel igår igen. Just nu håller vi på med projektet att få ungarna att äta en av våra panikfavoriter: anka med kinesisk kryddning som påminner om pekinganka. Det underbara är att man hittar den fix färdig — urbenad i oformliga klumpar i frysen på asiatiska affärer. 800 g färdig anka kostar under hundralappen. Tina i kylen över dagen eller någon timme i kallt vatten och en smältande mör, välkryddad anka blir din middag. Skiva och stek i strimlor i riktigt het panna så att det blir knaprigt. Plocka bort så mycket av fettet du vill efteråt.
Vi säkrade middagsfriden med lite kyckling vi råkade ha hemma, men båda ungarna äter numera anka. Den yngre med mutor. Den äldre med förtjusning. Alla runt bordet fick komponera sin egen rulle. Det här ställdes fram:
  • Medelstora tortillabröd
  • Hoisinsås av pålitligt märke
  • Mild tacosås (en eftergift, men ärlighet lönar sig i längden)
  • Tunt strimlad gurka
  • Tunt strimlad morot
  • Tunt strimlad japansk rättika
  • Finskuren salladslök
  • Finskuren krachai och ung ingefära
  • Finskuren ananas
Det låter kanske arbetskrävande att strimla allt fint men det går på nolltid med en mandolin eller i matberedare.
Aptitretare! Senare idag skriver jag lite om hoisinsås och om vilket märke som spelar i en helt egen liga.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida