Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

måndag, september 05, 2005

Bönsallad med kantareller, kumquats och dill

Nå, en aning paus från ingefäran. Vi måste ju ändå göra av med alla läckerheter som våra vänner prackade på oss i förrgår.Igår gjorde vi av med de makalösa gröna bönorna av två olika kulörer. Jag har valt en ganska nedtonad smaksättning (för att vara mig).
Om du vill använda receptet vintertid med frysta bönor kan du lugnt dubbla alla ingredienser utom bönorna och svampen. Jag brukar då steka de frysta bönorna i mycket het panna istället för att koka dem. De blir då oerhört smakrika och trevliga i konsistensen. Torkade, blötlagda, urkramade trattisar är ett bra alternativ till kantarellerna.
Kumquats är ett smart sätt att få lite lagom citrussmak utan att göra av med en hel apelsin. Aromen är apelsinig och mandarinig men lite mer parfymerad och fylligare. Lustigt nog sitter sötman i skalet medan fruktkötter är mycket surt. Som alla matnördar vet är den dock inte en miniapelsin utan ett eget släkte, en Fortunella, närmare släkt med prästkragsblommeträdet. Förvara dem i en papperspåse i svalen ( ca 10°). Om du bara har kyl trivs de bättre framme eller i ett skafferi.
Bönsallad med kantareller, kumquats och dill
(2-3 stora portioner)

250 g färska gröna bönor
75 g kantareller, grovhackade
1 msk smör och rapsolja
1 klyfta vitlök
2 kumquats, finhackade
1/2 msk farinsocker
2 tsk sherryvinäger
2 msk grovhackad dill
1. Skär av ändarna på bönorna. Lägg dem i en kastrull med kokande (använd vattenkokare om du vill spara tid) lättsaltat vatten. Koka upp och sjud bönorna stunsiga men mjuka. Låt rinna av i durkslag och skaka runt lite så att de svalnar. Skölj inte med kallt vatten. Då blir de blaskiga. Lägg upp i en fin skål.
2. Under tiden hettar du upp 2 tsk fett i en teflonpanna. Stek kantareller och vitlök tills de fått fin färg. Tippa ner svampen över bönorna.
3. Tillsätt resten av fettet i pannan och stek kumquatsbitarna mjuka. Vänd ner sockret. Dra pannan av värmen och slå på vinägern. Rör runt och låt stå någon minut. Vänd ner i bönblandningen tillsammans med dillen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida