Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

måndag, augusti 29, 2005

Kryddig tomatmarmelad


P1010002.JPG
Originally uploaded by forare.

Nu råder frenesi i köket: sommarens smaker och dofter ska fångas på burkar och flaskor. Egentligen är jag ingen stor marmeladälskare men jag blir likförbaskat rörd till tårar då en amper getost möter en älsklig marmelad och tycke uppstår. Den här lite lösa, långkokta, smått karamelliserade confiten passar särskilt bra till getostar. Om man skrämmer upp den med lite mer peppar och ett par droppar sherryvinäger blir den gott sällskap åt kycklinglevermousse, vilsvinsstekar eller paté.
Gul tomatconfit med vanilj, svartpeppar, citron och saffran
1 kg fasta gula eller röda tomater
300 g ljust muscovadosocker
1 dl strösocker
1/2 vaniljstång
1/2 tsk rostade svartpepparkorn
2 rejäla strimlor citronskal, det vita noga bortskuret
10 trådar saffranstrådar eller 1 nypa vanlig saffran

1. Halvera tomaterna på ena sidan om stjälkfästet. Nu kan du enkelt skära bort det hårda stjälkfästet. Lägg med muscovadosockret i en kastrull av emalj, teflon eller rostfritt.
2. Låt sjuda utan lock ca 1 1/2 timme tills den börjar tjockna och smaka härligt. Koktiden beror helt på tomaternas beskaffenhet. Varje gång du tittar till din marmelad kan du fiska upp tomatsskal som lossnat. Använd gärna stekpincett.
3. Skiva vaniljstången. Mixa strösockret med vanilj, svartpeppar och citronskal i matberedare tills kryddorna är finfördelade. Det gör inget om det är några lite större bitar kvar. Det ser bara trevligt ut.
4. Blanda ner kryddsockret och saffranstrådarna i marmeladen och låt puttra i ytterligare en kvart. Skumma av. Låt svalna något. Häll upp på riktigt rena burkar. Dra på locken och låt svalna. Förvara i kyl.

Matälskarens tips! Prova även att mixa samma kryddor med vanligt socker. Eller vanligt socker och lite farinsocker. Förvara i tät burk. Cool krydda till glasssmeter, sockerkakor, pajdegar, dressingar och färska frukter. Bra sista-minuten-present om du tippar upp lite i een tjusig burk.

Matälskarens skryt! Lägg märke till hur klänningen matchar min nya stapelkrydda citrontemynta.

6 kommentarer:

Blogger Ilva sa...

Djupt impad av den matchande klanningen, det greppet hade jag aldrig kommit pa sjalv!!

11:57  
Blogger Frida sa...

Matchning på gränsen till kamoflering. Lysande.

23:15  
Blogger Eva sa...

Medan ni pratar klänningar så går jag till verket och kokar tomatconfit. Det är bara att buga för dig Lisa, du regerar, den blev supersmaskig. Till helgen blir det getost och ev tillverkning av kycklinglevermousse.

08:54  
Blogger Viktoria Schiöler sa...

Klänningen är fantastisk! Du borde alltid ha en matchande citrontemynta med dej!

10:28  
Blogger Lisa sa...

Allt tack vare busbra second hand-affären Grand Bazar på Föreningsgatan i Malmö. Ligger lockande nära Viltspecialisten. Hälsa från mig om ni går till endera stället!

Eva: Kul att "marmeladen" blev bra. Rekommenderar lite kanel i kycklinglevermoussen.

10:58  
Blogger Alice sa...

Lisa, välkommen på myntaskördarfest. Själjv har jag samlat ihop ananas-. äpple-. choklad, eau du vie- och vanlig mynta. Det ska bli smaksatta mojitos av djungeln är det tänkt. Citronte låter som en bra komplettering.

23:58  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida