Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

onsdag, augusti 17, 2005

Mardrömsdejter

Matnördar fascineras ständigt av gastronomiska äktenskap instiftade i himmelen. Jag talar om den ljuva alliansen mellan anka och apelsin som glött i århundraden, den välsignande föreningen mellan choklad och hasselnötter och den italienska dynamiska duon tomat och basilika.
Senaste tiden har det slagit mig att jag är skrämmande konservativ när det gäller nya kombinationer. Att se en fiskpinnetacos i gårdagens DN fick det att vända sig i magen. I den mån det finns någon finess med fiskpinnar ligger den i det krasande höljets kontrast mot saftig fisk. En effekt som helt försvinner när man placerar den hjälplösa stackaren i ett tacoskal. I dagens DN följer Lena Söderström frejdigt upp med rödbetsratatouille. Blotta ordet skickar rysningar längs min ryggrad. A contradiction in terms precis som Gröna Bilister eller military intelligence. Tomat, vitlök och rödbetor är helt enkelt inget jag vill ha i munnen samtidigt.
Ryktesvägen har jag även hört talas om den unga lovande Alice Brax konstellation med kassler, melon, potatis och humus.
Det är bara att resignera. Jag är passé. I somras hittade jag mina första gråa hår. Det är dags att lära sig stava till distignerad. Enda ljusglimten är min mors visdomsord: Gamla hönor ger den bästa buljongen!
Jovisst, men snart klickar väl någon gurkpesto i den.

7 kommentarer:

Blogger Markus sa...

Oj, så farligt är det inte.

Vi gossar har sedan länge accepterat att tiden gått ifrån oss. Vi förstår knappt hälften av vad du skriver, så för oss kommer du alltid att vara den allra raraste ärtan på nätet.

Dessutom, att vara konservativ behöver ju inte betyda obsolet. Du kanske är en neokonservativ matnörd: återvitaliserar äldre beprövade kombos med moderna och exotiska smaker!

Men vad vet jag.

09:29  
Blogger Mattias Wirf sa...

Ugnsgrillade rödbetor och parmesanost testade vi för ett tag sedan, det var en kombination som jag gillade. Men det kanske är gammalt, vad vet jag.

12:20  
Blogger Elin sa...

när det dyker upp sådana där konstiga saker som tacos med fiskpinnar så känns det litet som "vi tog vad vi hade och kylen var tom" och vips så heter de desperata lösningarna "crossover", huh. Visst jag laborerar gärna med nya kombinationer, men jag har ett visst mått av strukturfascism i köket på vad man inte får blanda på tallriken.

19:11  
Blogger Alice sa...

Efter att ha länkar till mig under rubriken Mardrömsdejter blir du härmed ansvarig om jag är singel till år 2008

12:49  
Blogger Lisa sa...

Alice: Om du har den där klänningen från Greenwich Village på dig kommer du nog undan med att servera melon och potatis till frukost, lunch, middag.

Mattias. Tycker att en lite mer saltsyrlig ost som feta eller getost är ÄNNU bättre. Parmesanen blir lite söt. Men absolut inte kass. Det beror ju på vad man har mer på tallriken.

Elin: Du håller också på attt bli tant!

11:58  
Blogger Mattias Wirf sa...

Hello, tänkte bara tacka för tipset - ikväll ska vi prova grillade rödbetor med getost :)

14:02  
Blogger jacobsteel sa...

"gamla hönor..." yes. Från erfarenhetens djup: Inget kan befinna sig i kokande vatten utan påverkan lika länge som gammal vulkaniserad värphöna...

13:47  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida