Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

fredag, augusti 19, 2005

Räkor för två

Hurra! De första svenska äpplena har börjat leta sig upp från Skåne. Just när de är så här lite kartiga i smaken är de fina i sallader. Äpplena kan dock gärna bytas ut mot saftiga päron fär en lite äventyrligare smakbrytning. Libbsticka öär förunderligt gott till räkor, du har säkert en vän som vill bli av med några kvistar. De har nämligen en tendens att ta över totalt när de väl planterats i täppan. Servera en god öl till, gärna goda Hell från Jämtlands bryggeri.
PS: Frys in räkskalen och koka fond på dem när du har tid.

Räkcocktail med prästostkräm, rättika och äpple
300 g räkor med skal
1 stort syrligt äpple
15 cm daikon, japansk vit istappsrättika
pyttesmå dillvippor
Till sås:
1 dl kesella
1 msk kallpressad rapsolja
1 dl finriven prästost
1 msk skånsk senap
1 tsk finhackad libbsticka
1 msk finhackad salladslök

1. Skala räkorna. Lägg åt sidan. Rör samman alla ingredienserna till såsen. Smaka av med salt och peppar. Låt stå och samla smak i rumstemperatur.
2. Skala och finstrimla rättika och äpple. Blanda med dill, salt och peppar. Arrangera i läckra martiniglas eller vinglas. Bottna grönsaker fortsätt med räkor och avsluta med sås. Toppa gärna med några gräslöksstrån.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida