Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, oktober 20, 2005

Grodlår

Inspirerad av Anette och uppeldad av föregående inlägg insåg jag att det är dags att presentera recept på grodlår. Eller bergskyckling som det troskyldigt brukar kallas på asiatiska menyer. Grodlår är inte bara gott utan dessutom nyttigt. Så länge de stackars kräken slipper sluta sina dagar i frityrsmet eller dränkta i vitlökssmör, vill säga. Det här receptet är mycket lättlagat, det enda knepiga är att hitta en bra asiatisk butik som säljer både frysta grodlår och fräsha örter. Tipsa mig gärna om bra asiatiska butiker i mindre städer!
Grodlår som i Chiang mai
400 g frysta grodlår, tinade
1 litet knippe thailändsk basilika
4 stora klyftor vitlök
3 röda thaichili ca 5 cm långa
1 stång citrongräs
1 msk grovriven färsk ingefära
1/2 dl vietnamiesisk fisksås
1/2 dl ljus soja (eller japansk)
1/2 tsk salt
2 tsk brun farin
ca 2 msk rapsolja till stekning

1. Dela grodlåren. skär bort fötterna om ni är känsliga för sådant. Repa bladen av basilikan. Skär de spädaste halvan av stjälkarna och spar tillsammans med de hela bladen. Kärna ur chilin. Finhacka vitlök, chili, citrongräs och basilikastjälkar. Blanda alla ingredienser. Låt marinera i kyl i minst två timmar. Ställ fram en kvart före tillagning.
2. Hetta upp rapsolja i en teflonpanna. Fiska upp hälften av grodlåren och låt rinna av. Bryn dem på mycket hög värme ett par minuter. Blanda ner hälften av marinaden och basilikabladen efter ett par minuter. Rör om så att det inte bränns. Slå på en skvätt vatten om det börjar se mörkt ut i pannan. Låt puttra tills innertemperaturen är 60° eller köttet är vitt ända in till benet.
3. Lägg grodlåren åt sidan och torka ur pannan. Upprepa med resten av grodlåren. Serveras varma eller kalla.

5 kommentarer:

Blogger stationsvakt@gmail.com sa...

"skär bort fötterna om ni är känsliga för sådant"
Ha ha - den var skön.

15:29  
Blogger Lisa sa...

Jonhhy: Inte så skön som råttstekarna.
Jesssika: Tack för alla tips! Skulle gärna se en blogg med dina tips och recept! Gillar också att smaka konstiga grejor. I alla fall en gång. Nästa sak jag ska prova att laga är anktungor. Har bara ätit på krog. Tillagningsförslag?

07:01  
Anonymous Pelle P sa...

Jag vet, tipset kommer 5 år efter receptet... Men det kanske fortfarande finns folk som vill laga grodlår. Jag köpte ett kilo idag på Kina Li vid Vaksala torg i Uppsala (135 kr).

19:51  
Anonymous John sa...

Ja vaffan, tid är bara tid. Tjackade ett kilo på Saigon Cash, alelyckan, Göteborg idag. De ser fina ut och jag ska prova det här receptet.

16:52  
Anonymous Gunilla Kinn sa...

Frysta grodlår finns nu även på Picard.

16:15  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida