Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, oktober 13, 2005

Asiatisk dödsgurka

Ett av de senaste fynden hos mina vänner på China Market på Olof Palmesgata är en thailändsk mangosås. Redan när jag läste på etiketten kände jag goda vibbar. Ingrediensförteckningen var befriande kort: vatten, socker, mango, chili, vitlök och salt. Den enda tillsatsen var E 260, även känt som ättika.
E-nummer är inte farliga per definition. De har fått sina nummer just för att t ex allergiker ska kunna identifiera dem i alla länder. En del av dem står för prosaiska ingredienser som sockerkulör eller majsstärkelse. Det är bara det att jag ser en klar korrelation mellan riktiga ingredienser och god smak. En soja som tillverkas kärleksfullt och hanteras rätt behöver ingen sockerkulör eeller konserveringsmedel. Ibland är dock tillsatserna nödvändiga eller rent av trevliga. Men väljer jag mellan två okända produkter väljer jag alltid den med minst tillsatser i.
Nåja, mangodippsåsen är numera en köksfavorit. Håll utkik efter den i din asiatiska butik! Märket heter Suree och etiketten på den lilla knubbiga flaskan är gul. Den smakar verkligen riktig mogen mango och 3 dl som räcker länge kostar bara 22 kronor. Vi dippar vårrullar i den, klickar den på kyckling eller snor ihop en snabb het sallad när resten av maten är barnanpassad. Som currysåsen nedan till exempel. Gurkchutneyen är en kosmopolit soch passar till indiska, thailändska och vietnamesiska rätter.
Gurkchutney med lök och mangodipp 2 portioner
1/2 gurka
1 msk finhackad schalottenlök
1 msk finhackad koriander eller 1/2 msk hackad mynta
1-2 msk mangodippsås
1. Skala gurkan och tärna den mycket fint. Blanda alla ingredienser. Smaka av.

Variation för kryddskygga! Halvera mängden gurka och blanda ut med 1 1/2 dl tjock turkisk yoghurt.
Variation för gottegrisar! Blanda ner 2 msk gula eller gröna russin.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida