Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, oktober 20, 2005

Grodlår

Inspirerad av Anette och uppeldad av föregående inlägg insåg jag att det är dags att presentera recept på grodlår. Eller bergskyckling som det troskyldigt brukar kallas på asiatiska menyer. Grodlår är inte bara gott utan dessutom nyttigt. Så länge de stackars kräken slipper sluta sina dagar i frityrsmet eller dränkta i vitlökssmör, vill säga. Det här receptet är mycket lättlagat, det enda knepiga är att hitta en bra asiatisk butik som säljer både frysta grodlår och fräsha örter. Tipsa mig gärna om bra asiatiska butiker i mindre städer!
Grodlår som i Chiang mai
400 g frysta grodlår, tinade
1 litet knippe thailändsk basilika
4 stora klyftor vitlök
3 röda thaichili ca 5 cm långa
1 stång citrongräs
1 msk grovriven färsk ingefära
1/2 dl vietnamiesisk fisksås
1/2 dl ljus soja (eller japansk)
1/2 tsk salt
2 tsk brun farin
ca 2 msk rapsolja till stekning

1. Dela grodlåren. skär bort fötterna om ni är känsliga för sådant. Repa bladen av basilikan. Skär de spädaste halvan av stjälkarna och spar tillsammans med de hela bladen. Kärna ur chilin. Finhacka vitlök, chili, citrongräs och basilikastjälkar. Blanda alla ingredienser. Låt marinera i kyl i minst två timmar. Ställ fram en kvart före tillagning.
2. Hetta upp rapsolja i en teflonpanna. Fiska upp hälften av grodlåren och låt rinna av. Bryn dem på mycket hög värme ett par minuter. Blanda ner hälften av marinaden och basilikabladen efter ett par minuter. Rör om så att det inte bränns. Slå på en skvätt vatten om det börjar se mörkt ut i pannan. Låt puttra tills innertemperaturen är 60° eller köttet är vitt ända in till benet.
3. Lägg grodlåren åt sidan och torka ur pannan. Upprepa med resten av grodlåren. Serveras varma eller kalla.

7 kommentarer:

Blogger Johnny sa...

"skär bort fötterna om ni är känsliga för sådant"
Ha ha - den var skön.

15:29  
Blogger Totoro sa...

Ankfötter glömde jag. Finns på en specifik kinarestaurang i Stockholm, har glömt vilken. Verkligen gott.

Jag trodde grodlår, eller grodor och ödlor i största allmänhet är litet utrotningshotade i vissa regioner och att i den mån man "odlar" grodor ska vara aktsam på förhållandena som kan vara undermåliga.

I Västerås finns Ritnarong Thai på Smedjegatan. Liten butik med fokus på thai och kinesiska matvaror. Även en del vietnamesiskt.

Jessika

15:47  
Blogger Lisa sa...

Jonhhy: Inte så skön som råttstekarna.
Jesssika: Tack för alla tips! Skulle gärna se en blogg med dina tips och recept! Gillar också att smaka konstiga grejor. I alla fall en gång. Nästa sak jag ska prova att laga är anktungor. Har bara ätit på krog. Tillagningsförslag?

07:01  
Blogger Totoro sa...

Är man matnörd så är man!!! Jag har alla möjliga och omöjliga recept på mat. Jag har dessutom en enorm förmåga att minnas konstiga grejer så vad kan jag säga, en gång matnörd alltid matnörd ;)?!??! Jag är också sådär, smaka en gång åtminstone och sen så kan man säga att man har provat. Baserat på denna teori kommer jag aldrig mer att äta komage. Hundkött var faktiskt gott men när jag fick reda på vad det var fick jag en släng av illamående, kändes som om jag hade tuggat i mig grannens hund som är ett ilsket litet garnnystan men ändå. Jag åt det igen några veckor senare. Om vi talar mattabun så är det asiater som kan tänka sig att äta kräftor eftersom dom är asätare.

Gillar anka överlag. Riktig pekinganka och jag viftar på öronen av lycka!
Ankfötterna. De tillagas som typ Buffalo Wings, marineras och grillas och sedan knaprar man på dem. Jag letade upp namnet på restaurangen i mina gömmor, Lucky Garden. Anktunga har jag aldrig ätit, beroende på dess smak skulle jag nog sätta ihop en marinad och krydda upp dem och sedan grilla dem. När färdiga kan man kanske fräsa upp nudlar med grönsaker och kasta i tungorna och sautera dem en liten stund. Eller göra dim sum med tungorna som fyllning?
Jag provade att göra svart risgröt från sichuan (recept i Gourmet när du intervjuade hon som har skrivit Sichuan Cookery) och den är väldigt god. Köper på mig ingredienser vartän jag hamnar :). Av en händelse fick jag en gång färsk longan och det kan jag inte få nog av, t ex den konserverade varianten funkar som godis.
Så så kan det bli om man inte passar sig :). Det finns några andra bra matbutiker i västerås och mälardalsregionen som inte bara har asiatiskt utan fina svenska ekologiska varor och lika bra italienska varor, allt från zampone till mustarda men vi kan återkomma till det.

Jessika

15:36  
Anonymous Pelle P sa...

Jag vet, tipset kommer 5 år efter receptet... Men det kanske fortfarande finns folk som vill laga grodlår. Jag köpte ett kilo idag på Kina Li vid Vaksala torg i Uppsala (135 kr).

19:51  
Anonymous John sa...

Ja vaffan, tid är bara tid. Tjackade ett kilo på Saigon Cash, alelyckan, Göteborg idag. De ser fina ut och jag ska prova det här receptet.

16:52  
Anonymous Gunilla Kinn sa...

Frysta grodlår finns nu även på Picard.

16:15  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida