Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

söndag, oktober 09, 2005

Läckert lammkött

Många människor tror att de inte tycker om lamm. En del av dem har rätt. De tycker verkligen inte om lamm. Många av dem har tvärfel, de gillar lamm men har aldrig ätit det på rätt sätt. De vanligaste kryddorna till lamm är av någon outgrundlig anledning rosmarin och mynta. Trevliga kryddor på alla sätt men de har en lömsk egenhet — de lockar fram koftan hos lammet. Örternas beska verkar synergistiskt med den lite fräna fårsmaken. Vill du hålla dig till lugna europiska smaker passar timjan mycket bättre. Eller en frisk gremolata med rivet citronskal, hackad vitlök och bladpersilja som strös över kotletten precis före servering.
Riktigt bra blir det om du istället söker dig längre bort. Närmare bestämt ända till Indien. Kanelsötma, rökighet av spiskummin och blommig arom från ingefära och guldgul gurkmeja trollar fram det bästa hos lammet. På Malaysia anses just gurkmeja vara särdeles effektivt för att få bort ulligheten från ampert fårkött. I kväll ska vårt kök fyllas av orientaliska kryddångor när jag låter en grytstek av lamm långsamt bräsera sig mör i tomatsås.

1 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Eller varför inte Marockanska tanginerätter? Dom är helt fantastiska.

16:55  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida