Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

söndag, oktober 09, 2005

Läckert lammkött

Många människor tror att de inte tycker om lamm. En del av dem har rätt. De tycker verkligen inte om lamm. Många av dem har tvärfel, de gillar lamm men har aldrig ätit det på rätt sätt. De vanligaste kryddorna till lamm är av någon outgrundlig anledning rosmarin och mynta. Trevliga kryddor på alla sätt men de har en lömsk egenhet — de lockar fram koftan hos lammet. Örternas beska verkar synergistiskt med den lite fräna fårsmaken. Vill du hålla dig till lugna europiska smaker passar timjan mycket bättre. Eller en frisk gremolata med rivet citronskal, hackad vitlök och bladpersilja som strös över kotletten precis före servering.
Riktigt bra blir det om du istället söker dig längre bort. Närmare bestämt ända till Indien. Kanelsötma, rökighet av spiskummin och blommig arom från ingefära och guldgul gurkmeja trollar fram det bästa hos lammet. På Malaysia anses just gurkmeja vara särdeles effektivt för att få bort ulligheten från ampert fårkött. I kväll ska vårt kök fyllas av orientaliska kryddångor när jag låter en grytstek av lamm långsamt bräsera sig mör i tomatsås.

3 kommentarer:

Blogger Totoro sa...

En kompis bodde på Nya Zealand, kom hem och vill inte se ett får igen, inte i levande form och definitivt inte på tallriken. Å andra sidan har ett flyttlass i familjekretsen just gått till Gotland och där kan vi tala om nyfrälsta lamm-erianer. Ett ord till om fårsmäcka och jag tror att jag måste prova ;), men lammskallen får de ha för sig själva. Annars har jag en gång ätit lammkött som var så eländigt som bara lammkött kan vara så det är inget jag liksom bara hoppar av glädje över.

06:42  
Anonymous Anonym sa...

Eller varför inte Marockanska tanginerätter? Dom är helt fantastiska.

16:55  
Blogger Totoro sa...

Det står näst på menyn när vi ska ha en fest i början av november. Har fått en tagine och ras-el-hanout är införskaffat :). Och jag har beställt lamm direkt hos slaktaren också.

j.

18:59  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida