Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

måndag, september 12, 2005

Uhmmmmm... ami!

Smaken som heter som den känns. Den där runda, kvardröjande känslan av njutning. Det här är några av gosdsakerna jag bjöd på igår under Matspektaklet. Alla igredienser är inköpta på China Market på Olof Palmes gata i Stockholm.
Chinkiangvinäger Kinas motsvarighet till balsamico. Vinäger på klibbris som lagrats till den svartnat, mildrats och fått insmickrande sojaton. Och bara 18 kronor för en stor flaska. Använd för att ge stuns åt svampsallader, till kinesiska dippsåser och att marinera kött med. Flaskan med gul etikett är bäst.
Krabbpasta i sojaolja Det bästa märket heter Por Kwan. Umami för nybörjare. Illröd oljig röra som smakar snällt men rikt av färsk krabba. Fräs den i torr panna med riven ingefära och blanda med tärnad ananas eller gurka.
Fermenterad bönsås (Fermented bean paste) Ett bra märke är Healthy Boy. Ger must åt wokat och är bas i hoisinsås. Förfader till den saltare och mer rraffinerade japanska mison, som du säkert redan smakat i soppform på sushihaken.
Kapi. Den här lilla rackaren är inget att leka med. Fermenterad räkpasta från Thailand. Rostas i torr panna eller i olja och används sedan med respekt i starka currygrytor eller kryddiga fiskbiffar. Förvaras i dubbla plastpåsar på grannens balkong.

4 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

En annan väldigt bra asiatisk livsmedelsaffär i Stockholm är Omifood på Olofsgatan 10. De har en större avdelning med färska grönsaker, en rysligt spännande frysdisk och trevlig personal. Man hittar dem även på nätet www.omifood.net

/Fredrik

22:40  
Blogger Lisa sa...

Ja, den är toppen! Men China Market har bättre örter och grönsaker.Jag brukar försöka slinka in på bägge eftersom de ligger i samma kvarter.

Omi har en förnämlig samling tofu, mer kryddor och bra burkar. Och ibland har de underbara mjälla vitlöksstänglar som man kan steka med bacon och chili. Fast jag tycker de har lite väl isigt i sina frysar ibland ...

08:54  
Blogger Oskar sa...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

12:26  
Blogger Oskar sa...

-> Lisa: Ja, Kapi är inget att leka med. Hela mitt skafferi blev förpestat av lukten. Efter det svårt att förmå mig att klicka ner den i maten. Men ska ge det en chans till. Den får lukten av fisksås att framstå som en vårvind från havet...

12:29  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida