Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

lördag, september 10, 2005

Mea kallpa

valnötsglass 2
För några månader sedan mixade jag ihop en glassmet på frysta jordgubbar och kondenserad mjölk. Glassen blev en succé. Berusad av framgång blev jag besatt av att hitta på snabba glassrecept. En glassmet ska inte behöva sjudas, tyckte jag, utan ska vara färdig att frysas på under tio minuter. Tyvärr blev inga av mina senare experiment lika bra som jordgubbsglassen. Laktosgryn och makroskopiska iskristaller blev min förbannelse. Till slut nyktrade jag till. Inga fler kompromisser med konsistens för någon sparad timmes skull! Smeten ska sjudas!

Att sjuda glassmet är inte svårt men kräver total uppmärksamhet. Låter du den värmas några sekunder för länge blir äggsmaken dominant och efter ytterligare några sekunder skär den sig. Många kokböcker rekommenderar att smeten sjuds i vattenbad men då tar det ungefär tvåtusen gånger längre tid.

Den här glassen är len som en vaxad griskulting. Dessutom svingod.

Valnötsglass
(4 små portioner)
100 g orostade valnötter
4 dl lättmjölk
2 ägg
140 g socker
1 cm bit vaniljstång

1. Krossa valnötterna grovt med fingrarna. Koka upp mjölken, valnötterna, vaniljbiten och hälften av sockret. Låt sjuda i ca tio minuter. Låt blandningen svalna i ca 15 minuter.
2. Sila bort nötterna från mjölkblandningen. Låt nötterna rinna av ordentligt och ställ sedan in dem i kylen. Vispa äggen och resten av sockret till ett pösigt skum. Vispa ner mjölken i äggblandningen och häll smeten i en kastrull.
3. Värm smeten försiktigt och under ständig vispning tills den precis börjar tjockna. Testa ofta genom att doppa en sked i smeten - när du ser att smeten börjar fastna i skeden ska du omedelbart ta kastrullen bort från spisen. Fortsätt vispå energiskt ännu ett par minuter. Låt svalna lite och ställ sedan i kylskåpet för att svalna helt.
4. Frys smeten i glassmaskin enligt tillverkarens anvisningar. Tillsätt ca hälften av valnötterna i slutet så att de blandas ned i glassen. Häll över glassen i en kall plastburk eller skål och låt stelna i frysen ett par timmar före servering.

1 kommentarer:

Blogger Pia sa...

Valnötsglassen blev riktigt god. Tack för tipset!

21:28  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida