Snabba sötsaker
Galet god dulce de leche hittar ni på Latinamerikanska Livsmedel på Hötorgshallen. För er oinvigda: Det handlar om hopkokt kondenserad mjölk. Söt, kolaaktig och fyllig passar den att klicka på pannkakor, bakade äpplen och som fyllning i en chokladkaka. Den är också fantasisk att rippla i glass eller att kilicka i en chokladsås.
Bra i dessa bråda tider då man lanserar böcker, fnattar runt på konferenser och (framför allt) har en rang som Vampire Mistress att bevaka.
Bra i dessa bråda tider då man lanserar böcker, fnattar runt på konferenser och (framför allt) har en rang som Vampire Mistress att bevaka.
Etiketter: shopping, sötsliskigt
11 kommentarer:
Jag läste nånstans att laktosintoleranta ska akta sig för dulce de leche då den påstods bestå mestadels av mjölksocker. Men stämmer det verkligen? Måste det inte vara så att laktosen spjälkas till sackaros när man kokar den kondenserade mjölken? Eller varför skulle annars konsistensen förändras så? Har du någon aning?
Jag kan koka dulce de leche åt dig, raring när jag mår bättre. I burk.
Latinamerikanska Livsmedel är en fantastisk butik. Deras Merguez är...out of this world.
Kommer att skriva en längre artikel om dulce de leche i oktober!
Här heter det Doce de leite och brassarna är tokiga i det. Sött som tusan är det och de envisas med att ha det i diverse bakverk och kakor. Lite fantasilöst, antingen är det brigadeiro (chokladkokad kondenserad mjölk) eller doce de leite. Jag skrev ett recept förra året om hur man gör doce de leite, fast då utgick jag från socker varianten och inte den kondenserade mjölken. Men resultatet blir ju det samma. Vore intressant att läsa din artikel när den kommer.
http://brazilianlinda.blogspot.com/2006/07/doce-de-leite-branco.html
Den är god tillsammans med honungsrom och citron i kaffe också!
Hoppas jag får svar på min fråga i din artikel! Innan dess vågar jag inte testa detta som alla verkar prata om nuförtiden.
Tyvärr mkt laktos!Teoretiskt kan man göra dulce med laktosfri (spjälkad) mjölk. Då har laktos spjälkats till galaktos och glukos genom inverkan av enzym. Men det tar tiiiiid att koka ner mjölken.
Man kan göra egen dulce, men denna är bättre!
Principiellt bör det ju vara samma sak som messmör! Förutom att detta är gjort på mjölk och inte på vassle, så det innehåller mera protein och fett. De som jag känner från Sydamerika som gör detta brukar använda kondenserad mjölk på burk, som får ligga i kokande vattenbad några timmar. Men tydligen kan man göra det på mjölk blandat med socker också, men det kan nog vara krångligt att koka i flera timmar.
Dulce de leche har en distinkt smakton som påminner om messmör.
Jag har aldrig försökt mig på att koka vanlig mjölk till dulce de leche. Jag kokar burkar med kondenserad mjölk i flera timmar. Kondenserad mjölk innehåller mycket laktos.
Hur gör man egen dulce de leche nudå?
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida