Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

lördag, september 01, 2007

Om fönsterputsning och fettsyror

Ha! Jag har just gjort ett strålande byte. Eftersom jag googlat fram lite fakta kommer jag att få mina fönster putsade!

Frågan gällde om huruvida naturligt förekommande transfetter är mindre farliga än de artificiella. Ny forskning visar faktiskt att en typ av naturligt förekommande transfettsyror, de konjugerade linolsyrorna, kanske rent av är nyttiga för oss.

Intressant är som sagt att de stora studierna visar på samband mellan artificiella transfettsyror och olika sjukdomar. När man analyserade samma material hittades alltså inget samband mellan naturliga transfetter och sjukdomar. För att göra det övertydligt: analysen tyder då på att de är ofarliga. Många har svårt att förstå att ett icke-resultat, alltså brist på samband, kan vara lika intressant som ett signifikant samband. Stephen Jay Gould har skrivit en mycket vacker essä om detta.

Här finns en bra översikt om transfetter från ABC News med källor angivna.
Martha Belury m fl (2000) har hos American Chemical Society rapporterat att komponenten CLA (konjugerade linolsyror) i mjölkfett tycks skydda mot typ-II diabetes.
Här finns en länk till Reuters och en annan studie.
En sida med mejeripropaganda förvisso men med flera bra källor och en bra förklaring på skillnaden mellan naturliga och onaturliga fettsyror.
Man kan ju naturligtvis göra det enkelt för sig och kolla upp transfetter i Wikipedia.
Där kan man läsa att de naturligt förekommande konjugerade transfetterna inte räknas som transfetter när halten av transfett ska anges på amerikanska förpackningar.

Ok Andreas, fönstrena behövs putsas på Matlabbet Hornstulls strand 9. Sent måndag em eller tisdag em passar mig fint. Det är bara två fönster men mycket stora. Tar du med egen utrustning? Om jag inte är där släpper någon annan in dig.

Etiketter: , , ,

10 kommentarer:

Anonymous Andreas sa...

Verkligen tack Lisa, mycket intressant! Det tar förstås en stund att plöja igenom alla dina länkar i detalj, men jag lovar att kommentera dem så snart jag hinner med! (Fortsätt hemskt gärna på detta spår, saknar denna typ av lite mer grävande och faktabaserade bloggande.)

14:57  
Blogger Lisa sa...

Andreas: Grävande, enligt min definition, är när man tar fram nya okända fakta. Eller gör en nya analys av befintliga fakta.Inte att sammanställa länkar via Google.

Eftersom jag för närvarande bloggar obetalt på min fritid skriver jag bara om sånt som jag har lust och ork att skriva om. Har jag fakta på handen så svarar jag på frågor i mån av tid och lust. När jag varken har fakta omedelbart tillgängligt, tid eller lust förklarar jag det.

Wikipedia är absolut inte felfritt men ett bra ställe att börja på och du hittar ofta länkar till bra källor.

När någon putsar mina fönster i utbyte är det däremot naturligtvis helt OK, till och med trevligt, att ställa upp. Ser fram mot att få skinande rena fönsterrutor!

15:35  
Anonymous Andreas sa...

Tack för lektionen men i ärlighetens namn är jag faktiskt ganska bra både på att googla och att söka i wikipedia (och att märka ord). Jag är inte ens speciellt lat av mig! Jag hoppas verkligen att du inte missade att jag skrev med glimten i ögat. Ber tusen gånger om ursäkt om du blev irriterad!

Nåja, din irritation över den där klantskallen som inte kan googla själv utmynnade i alla fall i ett intressant blogginlägg och att du fick till (ännu) en bra bloggrubrik.

Misstänker det blir billigare för mig att kolla upp någon fönsterputsarfirma i dina trakter än att ta flyget från Umeå och putsa själv. Det blir lite som när du googlar åt mig fast tvärtom eller nja. Usch, det här blir dyrt. :)

16:43  
Blogger Lisa sa...

Bah! Du menar att du spelade med falska kort!

Det är dags att kontakta din advokat!

Allvarligt talat så är det helt OK eftersom att du tackar och är trevlig och skojar. Och för att det blev en lite kul grej av det hela.

I början svarade jag snällt på en massa frågor och de flesta skickade inte ens ett tack. Det värsta är när reklambyråer ringer och tar för givet att jag ska hjälpa dem med research gratis så att de kan sälja informationen vidare. Jag är extremt illa betald och överarbetad frilans. Så därför är mitt standardsvar numera att de kan putsa mina fönster som en liten gentjänst.

Om folk är riktigt trevliga amatörer svarar jag nästan alltid. Och frågor i bloggkommentarer svarar jag också oftast på. Fast ibland svarar ngn av mina kunnigare läsare istället. Det är riktigt roligt.

Men du får gärna lägga en länk till mig som tack:-)

18:11  
Blogger Lisa sa...

PS. Har sedan länge beställt fönsterputsning på jobbet till nästa vecka av min systerdotter som extraknäcker som städis.

18:24  
Anonymous Anonym sa...

eftersom du brukar skriva om miljövänlighet nästan lika mycket som om mat mat så hoppas jag att fönstren putsas med gamla tidningar och ättika

19:53  
Blogger Lisa sa...

Nej, jag tror att det blir vatten och
sån där lurvig microfiberluddskrapa. Tidningspapper är bara bra där man når ordentligt och kan bearbeta ytan. Inte när man måste sträcka sig och ta med skrapa.

Jag trodde faktiskt det där med tidningar var en myt tills jag provade själv.

20:00  
Anonymous Andreas sa...

Fortsatt diskussion angående falskspel går via Leif Silbersky. :)

Men lägga en länk? Ännu fler?! Har du missat att jag numera länkar till varenda bloggpost du skriver?

13:06  
Blogger Lisa sa...

Ah, jag trodde i min otekniska enfald det var automatisk länkning till alla nya bloggposter på alla matbloggar;-)

Fint forum. Jag har tyvärr inte tid att hänga mer på nätet än jag redan gör. Min stackars familj klagar redan.

16:58  
Anonymous Anonym sa...

Du skulle ödslat mindre mindre energi om du gogglat på fönsterputsning för då hade du klarat av det i ett kick. I alla fall om du läste och följde min kompletta guide till fönsterputsning.

15:07  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida