Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

lördag, september 01, 2007

Mer lördagsläsning

Sen vill jag bara påminna om hur rasande bra Malin skriver. Bara bättre och bättre. Mycket för matnördar här eftersom hon ofta tar upp nya rön om doft och smak. Hmm, visserligen kanske du inte är bananfluga, men i alla fall.

Sedan verkar Isabella Lövins bok Tyst hav (titeln anspelar naturligtvis på mijöklassikern Tyst vår) vara höstens obligatoriska läsning. Isabella är en mycket god stilist så jag ser verkligen fram mot att sätta tänderna i boken som fått fina recensioner.

Vid DN-artikeln jag länkar till finns en lista på godkända, hotade och krisdrabbade matfiskar. Printa. Klistra upp på kylen. Det finns inga ursäkter.

Etiketter: , ,

7 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Eller ännu bättre, skriv ut och ha med när du handlar. Se också fiskguiden på www.wwf.se. Man kan inte annat än gråta när man inser hur illa ställt det är.

13:37  
Anonymous Anonym sa...

ja, läs även empty ocean. att äta odlad fisk är för övrigt förbjudet i mina ögon.

19:56  
Blogger Lisa sa...

Hej anonym. Om du ska "förbjuda" saker och har starka åsikter tycker jag att du ska presentera dig.

Det gör ett mycket mer seriöst intryck.

20:59  
Blogger Lisa sa...

Jag raderar bort lite sexspam här som jag misstänker att R har roat sig med att lägga in. Från och med nu raderar jag alla anonyma kommentarer.

10:01  
Anonymous Annelie, fd anonym sa...

fd anonym nu med namn. Det var inte meningen att uppröra dina känslor men jag tror att det kanske var sexspammet som blev lite för mycket? Kom inte från mig.

Jag ska försöka förklara mig kort. I vilket fall som helst så äter jag av etik- och miljöskäl inte odlad fisk eftersom det går åt alldeles för mycket vild fisk för att mata den odlade fisken. Fiskmat som skulle kunna föda den vilda fisken, eller växa sig stor för att i sin tur bli mat på en tallrik. Ofta är den odlade fisken lika illa framavlad och "odlad" som en snabbväxande kyckling/gris/ko osv och har ofta levt under lika dåliga förhållanden som sådana, felaktig mat, för trång osv. risken är att fiskodling förstör för de få fiskarna som finns kvar av samma art speciellt när de smiter och beblandar sig med viltbeståndet med sina annorlunda gener och sjukdomar som är i princip obefintliga i viltbeståndet av de flesta fiskarter.

Självklart finns det mer eller mindre bra fiskodlingar - det är svårt att vara konsument och veta vilken sorts odling fisken kommer ifrån eftersom fisken är "odlad från skottland" och inget annat - även hos den bästa fiskhandlaren trots upprepade försök att ta reda på mer om den odlade fisken vid varje inköpstillfälle.

12:24  
Blogger Lisa sa...

Annelie: WoW! Bra och hjärtligt välkommen hit! Du verkar ha en massa bra idéer så jag uppmuntrar dig att starta en egen blogg så småningom. Jag lovar att länka. Många har fått upp ångan här i kommentarerna.

Men du får jättegärna kommentera här också. Isynnerhet så här bra. När man skriver under eget namn skriver de flesta både bättre och mer nyanserat.

Min hållning är att det är nästan omöjligt att äta rätt fisk. Och eftersom fisk är bra för kroppen försöker jag göra så bra val som möjligt.

I mitt fall blir det så att vi äter fisk ungefär en gång i veckan för att alternativen är så få. Urtrist!

Tack vare att fler konsumenter som du ställer krav kommer det ju allt mer fisk av sorter som går på vegetabilisk föda.

12:59  
Anonymous Annelie fd Anonym sa...

man tackar. jag ska försöka köpa både gourmet och Isabella lövins bok vid tillfälle. och passar samtidigt på att länka till följande artikel http://www.guardian.co.uk/britain/article/0,,2157375,00.htmlsom handlar om fiskekvoter, mörkning och öden. En av många intressanta artiklar i ämnet. problematiken är komplicerad.

19:20  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida