Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

fredag, augusti 31, 2007

Matmjukporr en fräck fredag

asiatiskt fräs
Åh, har jag tagit mig vatten över huvudet nu när jag utlovat Fräcka Fredag i matbloggstappning?

Egentligen tycker jag att det här med sex och mat är lite ansträngt. Ungefär som mat på film eller i litteratur. Min kättja verkar nämligen inte triggas av några speciella rätter. Men däremot uppfann jag en gång en revolutionerande nudelrätt i den första förälskelsens yra.

Jag skulle imponera på min man med en sofistikerad nudelrätt med sockerstekt färs (här en förenklad variant), vietnamesisk chilipasta och lite andra godsaker. Tyvärr var jag så bortkollrad av nojsandet i köket (läs: köksgolvet) att jag tog upp nudlarna på tok för tidigt så att de hade en rå kärna av risstärkelse i mitten. Vi fick raskt koka upp vatten och koka dem en gång till, vilket gav dem en konsistens som inte ens El Bulli skulle komma undan med. Rätten Twice Cooked Noodles var ett faktum. Namnet var det enda minnesvärda med rätten och det blev ingen repris.

Alltså är dagens tips: När du misslyckas i köket krävs bara lite uppfinningsrikedom för att det ska bli ett ljuvt minne snarare än en pinsam fadäs att gräma sig över. Och utöva inte delikata köksövningar som nudelkokning när hormonerna svallar.

Nu kära läsare är det din tur att göra ditt Fräcka Fredags-avslöjande i kommentarerna nedan eller på din egen blogg.

Etiketter: ,

12 kommentarer:

Anonymous Karin sa...

Nej nej nej, sex och mat �r inte �verskattat. Men som du s�ger - man f�rlorar l�tt fokus. H�r �r det mer l�ge f�r det klassiska "r�varut�nket". T�nk rena r�varor, enkla smaker: sm�rstekt majskyckling med endast peppar och salt, en driva socker�rtor, ett glas amarone. Man �r i hamn, och st�rkt f�r f�rnyade tag p� k�ksgolvet.

12:48  
Blogger Lagers tabberas sa...

Äta före? Nej tack - vem vill ha hulkningar med ostron eller annan påstådd afrodiasaka timmarna som går åt. I älskandet behövs inte ätas, snarare tvärt om. Vem har hört en kärlekskrank ladda för att orka? Spagettibulk och energidryck. Kär och krank är man bäst på fastande mage, ömsint tal och våt blick.
Sprit - försökte någon? Kanske hjälper självkänslan på väg, men som Linné skriver har spriten förmågan att "slackna annars spända tåg" vilket kanske är synd för båda parter.
Bäst är att dela måltiden i sängen efteråt med bulliga varma kuddar som bord och täcken som stöd för ryggen.
Ofta i mörkret efteråt smyger vi upp, längtansfyllda efter annan hetta och plockar fram den omogna papayan eller en gurka (fortfarande alltså med en viss blick för det erooootiska.)
Papayan eller moroten (hoppsan) eller grukan rivs i långa stränglar grovt och mortlas samman med en stor skvätt fisksås, en skvätt lime, en näve torkade räkor, 10 hela färska chilifrukter, en skuren tomat, en tsk socker, någon bit stringbean. Så mortlas det (läs om en god mortelhustru klonketi klonk)
Häll upp i en gemensam stor skål och njut hur det fräser av chili i alla sinnen, hur hettan från älskogen märkligt nog får kraft och nu i hela lekamen.
Längst ner på den här sidan finns recept på somtam-gurka. Gör den!
Ikväll blir det surströmming som också är en sinneneas livväktare.

13:58  
Blogger FH a.k.a. Bosse sa...

Åh, sockerstekt färs låter fantasiskt gott! Och enkelt. Vågar mig inte på att berätta vad som hänt i köket när fokus har gott från kött till kött, men det kanske kommer senare på min blogg.

Trevlig helg!

/ Bosse

13:59  
Blogger Gitto sa...

Utmaningen antagen!

16:31  
Anonymous Tania sa...

Jag har inte mat i skallen då jag är pilsk .Dååra. Men efteråt är mat gott . Jag kör med fyllda tomater. Receptet återfinns på min blogg när jag har fått lite struktur på allt ( aldrig mao )

18:02  
Blogger dan s. sa...

Hihi. I woman on top är Salma Hayek är en sensuell latinamerikansk tv-kock. Hon ger sin älskare en het kyss efter ha gnidit sina läppar med chili.
Det är inget jag rekommenderar med nordiskt nariga vinterläppar. Jag trodde aldrig det skulle sluta svida. Min flickvän grät hon med, fast av skratt.

20:22  
Anonymous Anonym sa...

Hade aldrig riktigt trott pa det där med afrodisiak i maten men har börjat tvivla. Tvivlet kom efter att jag av misstag "drogat" min kille med en förätt pa bland annat grön sparris och tryffelolja, han blev en Duracellkanin och väckte mig till och med i sömnen!?!

Zaba
London

22:11  
Blogger Lisa sa...

Zaba, du vinner titeln Veckans matnörd. Vart ska jag länka?

10:55  
Anonymous Anonym sa...

Åh vad roligt, tyvärr så har jag inte hunnit med att starta en blogg ännu så om jag får så ger jag bort den till min kära vän Brazilian Linda.

Lovar dock att jag ska börja blogga. Försvann bara ett tag för jag körde min vanliga David mot Goliat stil och blev mordhotad. Så tiden försvann i polisanmälningar, civil rättegång och mycket arbete. Har just hunnit läsa vad jag missat på din eminenta blogg.

Zaba

16:22  
Blogger Lisa sa...

My god! Kan du inte göra ett gästbloggsinlägg här om det hela? Pretty please! Förreten är jag i London nästa fredag och ska plåta på Burough market på em. Sen till Oxford för kongfrens. Även i London måndag.

19:00  
Blogger Bendel sa...

Säg gärna hej till de rara slaktarna på Ginger Pig - Borough Market, om de minns en frågvis svenska, också med kamera, som kom ett flertal gånger för ett par höstar sedan. Förmodligen inte. Är egentligen mest avis för att jag inser att det kommer dröja innan jag kommer till London igen. Och på att Ruth Reichl ska tala i Oxford.

15:37  
Blogger Kinna sa...

lite sent men ändå - jag har firat min sambos födelsedagsmorgon med att servera ostron och champagne i sängen. Det är sexigt!

12:40  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida