Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

lördag, september 01, 2007

Lördagsläsning

Jag har länge haft en förkärlek till grekisk olivolja som jag tycker är bättre och framför allt mer prisvärd än den hypade italienska. Eftersom Johan punktbevakar New Yorker tipsade han om den här bekämmande artikeln av Tom Mueller.

Visserligen har jag länge känt till fusket med italiensk olivolja. (Tror ni alla olivoljor meditalienska etiketter i er butik är tillverkade av italienska oliver? Lång näsa fick ni!)

Men den här artikeln summerar eländet. Tyvärr finns det inga tidningar i Sverige som publicerar undersökande matjournalistik av den här kalibern.

Etiketter: , ,

7 kommentarer:

Blogger Ilva sa...

Den itaienska olivolja som finns att köpa i svenska affärer är rent ut sagt hemsk! Den smakar smörjolja. kan hålla med om att toskansk olivolja är hypad, själva köper vi apulisk olja från en god vän men det finns ju så många olika olivojor här, de flasta regioner har sin och de smakar faktisk alla olika och har sin olika användningsområden. Och jag kan tala om att även här får man kolla etiketten när man handlar olivolja i affär, bäst att undvika storproducenter men det är naturligtvis hårdkoll på oljan.

14:18  
Blogger Lisa sa...

Det hjälper inte att kolla etiketten i de flesta fall.

Artikeln handlar om hur omfattande fusket är och hur lite som görs åt det. Att fubba med oljan sägs vara lika lönsamt som droghandel men utan påföljder.

Det hemska med det enorma fusket är ju att de små odlarna slås ut.

LÄS!

14:27  
Anonymous Anonym sa...

Vad är det för fel på svensk fleromättad rapsolja..

15:19  
Blogger Lisa sa...

Hannele: Ingen. Men det är nog inte för att den är fleromättad som den är nyttig. Den är framför allt bra för att den har mycket enkelomättade fettsyror och mycket av dden specifika fettsyran omega-3.

Tyvärr kommer mycket av rapsoljan i butikerna från Tyskland. kallpressade svenska oljan har dock kraftig smak som inte gillas av alla och sätter en tydlig karaktär på rätten. Dessutom härsknar oljan snabbt,

Det förekommer diskussioner om huruvida rapsolja som upphettats (den vanliga rapsoljan i affärer) eller kallpressad rapsolja man upphettar själv är nyttig eftersom de ömtåliga omega-3 kan bilda trista ämnen.

Summan av kardemumman: Undvik artifciellt härdade fetter. Använd ett flertal olika fetter av naturligt ursprung så lägger du inte alla ägg i samma korg. Använd alltid kallpressade oljor till sallader etc.

16:10  
Blogger Ilva sa...

javisst, no news, varför tror du att vi köper vår olja direkt från producenter vi känner personligen? Fast jag tror inte att det här endast är en italiensk företeelse utan gäller alla olivoljeproducerande länder. om jag får försvar mitt numera hemland lite för det finns ett oändligt antal hederliga personer och olivoljeproducenter här.

11:15  
Blogger Lisa sa...

Det finns väl inte lika stor anledning att fuska med olivoljan i Grekland helt enkelt.

11:34  
Blogger görel sa...

Tack för tipset - jag hör till dem som blåögt och aningslöst har gått på det. Det är inte så lätt att se var oljan kommer ifrån tyvärr - idag när jag skulle köpa rapsolja på ICA läste jag på etiketterna, på ICA:s egen står det "packad i Belgien för ICA", på Zetas/di Lucas står det "marknadsförs i Sverige av Zeta" (eller om det var nåt annat Fernando-bolag). Inget om ursprunget på någon av dem alltså.

Usch vad trött man blir.

19:05  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida