Jordnötter
I den evighetslånga serien "Saker jag alltid måste ha i skafferiet" har nu turen kommit till råa jordnötter. Eftersom både jag och Johan är överkänsliga mot minsta antydan till härsken smak är nötinköp ingen barnlek.
Lösningen är att dels köpa vakuumpackade nötter, dels att rosta nötterna själva. Skalade råa jordnötter finns lyckligtvis på asiatiska affärer till bra pris. De hååller sig månader i skået om du förvarar dem i en glasburk,
Vi rostar nötterna hela i torr panna före användning. Sen hackar vi, om det behövs. Fantastiskt att toppa sydostasiatiska rätter med. Ska nötterna ätas hela och går det bra att fritera i lite rapsolja eller jordnötsolja. Men du måste tänka på att vakta som en hök och omedelbart hälla av dem i trådsil så fort de blivit gyllene, de eftersteker nämligen lite när de kommit upp i temperatur. Du behöver bara ett par centimeter olja i pannan eller kastrullen om du rör om under tiden.
Sen är det gott att krydda de heta nötterna med salt, en gnutta ljust muscovadosocker och en trevlig kryddblandning som garam masala eller kinesiska fem kryddor.
Lösningen är att dels köpa vakuumpackade nötter, dels att rosta nötterna själva. Skalade råa jordnötter finns lyckligtvis på asiatiska affärer till bra pris. De hååller sig månader i skået om du förvarar dem i en glasburk,
Vi rostar nötterna hela i torr panna före användning. Sen hackar vi, om det behövs. Fantastiskt att toppa sydostasiatiska rätter med. Ska nötterna ätas hela och går det bra att fritera i lite rapsolja eller jordnötsolja. Men du måste tänka på att vakta som en hök och omedelbart hälla av dem i trådsil så fort de blivit gyllene, de eftersteker nämligen lite när de kommit upp i temperatur. Du behöver bara ett par centimeter olja i pannan eller kastrullen om du rör om under tiden.
Sen är det gott att krydda de heta nötterna med salt, en gnutta ljust muscovadosocker och en trevlig kryddblandning som garam masala eller kinesiska fem kryddor.
Etiketter: jordnötter
9 kommentarer:
Om&när skalade jordnötter är slut, men det finns oskalade.
Vad är Din teknik för att få bort skalen?
Ingen. Jag är för lat helt enkelt.
Orostare naturella cashewnötter och mandlar är nyttigare än jordnötter..
så fort någon påminner mig om att jag borde nyttja de asiatiska butikerna mer än vad jag gör idag blir jag sur.... för jag borde verkligen göra det! Har efter många påtryckningar förstått att det finns många guldkorn att hitta där.... guldkorn som dessutom är snälla mot plånboken ;)
Andra tips på vad som e billigt och bra i de asiatiska butikerna?
Hannele: Vi äter samtliga nöt- och mandelsorter. Varken cashew eller mandel passar riktigt in i smakprofilen på sydostasiatisk mat. Just nu äter vi mest ljuvliga makadamianötter från latinamerikanska Livsmedel i saluhallen.
De "råa" cashewnötter man köper är i regel kokta för att eliminera irriterande ämnen (som för övrigt vållar otrevliga skador på cashewarbetarna).
En del anser att rostade mandlar och nötter är mer lättsmälta.
Matvarugajden: Klicka på länken med spännande affärer till höger så får du tips. Eller sök i bloggen eftersom stora delar av bloggen handlar om det;-)
Macadamia.
Papa brun: jag har genom åren lobbat för stavning som spagetti, mejl etc. Nästa projekt är bland annat makadamia. Se bara hur bra det gick med avokadon. Men är onda makter igång och stavar det med c igen.
Sorry Lisa. Jag kan köpa makadamia, så länge du inte kallar mig "onda makter".. Faktum är att jag inte läste ditt inlägg tillräckligt noga, och således missade att du redan nämnt denna drottning bland nötter. Ville bara berätta att den tveklöst är min favoritnöt.
Första gångerna är gratis, sen är de farligt dyra..
Är det inte lite fint att vara ond?
Makadamnötter är å andra sidan inget vidaer tror jag;-)
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida