Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

onsdag, maj 16, 2007

GI utan trams

vetesalladKarin Bojs fortsätter sitt korståg mot Livsmedelsverket. Anledningen till den nya krönikan är en välgjord studie som visade att fettsnål kost inte var bättre än en GI-kost för viktnedgång. Snarast tvärtom.
Jag är ytterst tveksam till många av Livsmedelsverkets rekommendationer, bland annat deras starka fokus på bröd. Att rekommendera bröd utan att göra klar åtskillnad på vitt bröd och fullkornsbröd är makabert korkat. Och att påstå att vi mår bra av att fylla nästan halva tallriken med vit pasta är ungefär lika smart.
Fettet då? Jag tycker att det är viktigt att dra ner på fett, i synnerhet mättat fett, för att istället äta livsmedel som är naturligt feta. Som erbjuder en massa näringsämnen och smak samtidigt med fettet. Oliver är bättre än olivolja, solrosfrön bättre än solrosolja, ost är bättre än smör och så vidare.grillad fläskfilé
När det gäller GI-tycker jag att det är en av de vettigaste modedieterna som bygger på en hel del sunda principer. Men att värdera en råvaror enbart efter glykemiskt index är som att enbart ge elever betyg i geografi. Och tyvärr ger flera av GI-profeterna ut böcker fulla av odiskutabla faktafel och myter. Många av dieterna innebär ett kosthåll som är katastrofalt ur ekologisk synpunkt.
Så hur ökar man sitt intag av helkorn utan att det gör ont? Tja, ett sätt är att läsa den här bloggen. Förutom några surdegsbröd förekommer knappt vitt möl, vitt ris och vit pasta hos oss längre. Vi gillar det helt enkelt inte.
På bilden ser ni en av mina favoritprodukter: grönt vete. En ljuvlig produkt från Chile som borde produceras i Sverige. Omogna korn av vete behandlas med en sodalösning, förkokas och torkas. Sodabehandlingen ger fluffig textur och fyllig smak. Det gröna vetet kan ersättas av andra, mer närodlade grova gryn. Johan gjorde denna underbara rätt och serverade till grillad fläskfilé. Passar även fint till min mumsiga kycklinggryta.
Om du vill kan du blanda lite olja och pressad citron i salladen. Men vi tycker att smaken av spannål framhävs bäst av bara lite kryddor.
Johans sallad på grönt vete
7 dl kokta gryn
1 tsk svarta eller bruna senapsfrön
1 tsk hel koriander
1 tsk fänkål
1 stor morot
1 färsk lök, gärna rödlök
färsk timjan
salt, nymald svarpeppar
Till servering:
grillat, min greksalladsallad, linssallad, yoghurtsås
1. Rosta kryddfröna i torr panna tills de börjar knäppa. Fortsätt rosta under flitig omrörning i ca 30 sekunder. Slå raskt upp i mortel och stöt fint.
2. Skala och strimla moroten. Finhacka löken.
3. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Etiketter: , , , , ,

13 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Ursäkta en ofrälse, "grönt vete" var hittar jag det? Hälsokost och eller Ica Maxi? Står det "grönt vete" på förpackningen?

undrar,

Eva

10:02  
Blogger Lisa sa...

Finns i hötorgshallen och på Palmyra vid Möllevångstorget.
Men det går bra med t ex matvete eller dinkel också.

10:05  
Blogger Martin sa...

Jättebra skrivet! För första gången så hade jag redan testat en råvara som du skriver om :-).
Intressant du skrev om dietistutbildningen innan, jag var lite intresserad av att söka en någon sådan kurs innan, men blev lite tveksam nu.

10:12  
Blogger Lisa sa...

Dietistutbildningen är mycket, mycket bättre nu. När vi klagade pratade de lite ursäktande om att utbildningen hade barnsjukdomar.

Många utbildningar är rena flummet. Inte misnt kurser i kreativa ämnen utan antagningsprov. Det är grymt mot studenter att låta dem ta studielån och få en yrkesidentitet i ett yrke där de inte har en chans att någonsin försörja sig. Bättre med kvällskurser eller deltidsstudier.

10:20  
Anonymous Anonym sa...

Läs om spannmål & fett och bilda den egen åsikt

14:43  
Blogger Vi på Kantarellen sa...

Vilken tur att jag hittade den här bloggen via DN.... favoritlägges.

Vi började för lite drygt en månad sedan, efter lång tid som "soffpotatisar", vårt nya och sunda liv. Och jag kan se att det finns massor med tips och idéer att hämta här.

Tack!

15:19  
Anonymous Anonym sa...

Det finns ju inga bevis för att mättat fett är farligt!!
Smör(naturligt)innehåller viktiga näringsämnen..

Och att säga att man blir fet av fett är lika illa som att säga att manblir grön av grönsaker:-)

19:57  
Anonymous Anonym sa...

Det känns som om anledningen till att många går upp (eller vad man ska kalla det) är kombinationen kolhydrater och fett (läs pommes frites). Det är ju rätt genialt egentligen, kroppen gillar enkla kolhydrater (socker) och fett för lagring och energi...

Jag tror dessutom att det är enklare för många att gå ned genom att vräka i sig grönsaker (med vissa undantag) och kött/fisk men veta om att kolhydrater är lite "du måste tänka nu". Jag tillhör dom som ser fram emot den där vetenskapliga redovisningen av GIdieters påverkan på blodet/kroppen efter flera åts påverkan.

Fint recept, ska se om jag hittar ngt av det där här borta i USAs söder. Tvivlar dock, cous cous finns på ett ställe...

20:52  
Blogger Lisa sa...

Ost (och mjölk, yoghurt etc) innehåller samma näringsämnen som smör och en massa andra trevligheter som protein, kalcium och mer B-vitaminer.
Smör innehåller extremt lite näringsämnen i förhållande till energimängden och ska ses som en trevlig krydda och ett njutningsmedel.
Som allltid handlar det om mängder. Man ska inte äta för mycket av något. Renframställt fett och socker lurar mättnadskänslan eftersom man ite hinner bli mätt. Fettfri mat är inte bra heller.
Det verkar som vi är mycket olika. En del trivs med mycket kolhydrater, andra med mer fett eller protein.
Livsmedelsverkets fixering vid energiprocent är bisarr. Men om vi ska kunna försörja klotet så måste vi äta mycket vegetabiliskt.

Alltså: massor att balansera och det viktigaste är att inte bli fanatisk. Och så ska det vara gott också.

21:24  
Anonymous Anonym sa...

Det är viktigt att komma ihåg att kolhydrater är det enda bränsle hjärnan kan tillgodogöra sig. Att kapa bort pasta, ris och bröd ur sin kost helt och hållet innebär för många en lite "avtrubbad" känsla i skallen. Inte minst gäller det idrottare, för vilka GI-kost i många fall inte alls fungerar. Det har gått långt långt över styr, det här med hetsjakten på kostfibrer och låga GI-värden. En väl sammansatt kost med måttlig motion är receptet för välmående, nu som då!

Tack för mig!

09:52  
Anonymous Anonym sa...

I DN:s artikel (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=650732) påstår författaren att mat med lågt glykemiskt index är mat som innehåller "lite kolhydrater men normalmycket fett".

Det stämmer väl inte? Enligt mig visar det glykemiska indexet hur mycket maten påverkar blodsockerkurvan, inte hur mycket kolhydrater den innehåller.

Är jag helt ute och cyklar?

/Micke

15:16  
Blogger Lisa sa...

Micke: Well spotted. Tror jag. Glykemiskt index står egentligen för hur mycket 100 g av en viss sorts kolhydrat påverkar blodsockret.
GI används slarvigt för en diet so inte påverkar blodsockret så mycket.

18:16  
Anonymous nina sa...

Jag tycker att det är så tråkigt att det fortfarande inte finns fler tips på nätet hur man äter mer eller mindre enligt GI om man är vegetarian.

00:08  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida