Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

måndag, maj 14, 2007

Gästblogg: Karin Bagare

Ok, jag ger upp och tar tillbaka nästan allt jag tidigare sagt om smörgåstårta. Dagens gästbloggare har omvänt mig.
 Smörgåstårta 2007-05-13
Johan har ju gett mig det bästa brödrecept (se Surdegsskolan till höger) jag någonsin har använt. Och då har jag ändå varit proffsbagare i tio år. Men på hembagerierna i Göteborg hade vi inga så lättgjorda och goda bröd. Vi har kört kontinuerligt med surdegsbrödet hemma i ett par år nu, flera skivor varje dag.
Nu vill jag gärna kontra med ett tips på hur brödet kan användas. En smörgåstårta för ett litet släktkalas i maj! Ambitionen var att göra en maximalt säsongsanpassad tårta med närproducerade råvaror.
Jag skar formbrödet på längden i sex TUNNA skivor. Lade två skivor bredvid varandra som första botten. Bredde på en fyllning av väl mixade böcklingfiléer, uppblandade med lite majonnäs och hackad gräslök. (Man kan ta böcklingpastej på tub om man inte ids göra själv.) Två nya brödskivor, men nu på andra ledden för stabilitetens skull. Mera böcklingspastej. Och så de sista två brödskivorna, på samma ledd som första lagret. Jag strök upp tårtan med majonnäs. (Stryka upp betyder på bagerispråk att man liksom spacklar med majonäs runt om och på översidan, så att kanterna blir jämna och allt bröd blir täckt.) Runt kanterna tryckte jag på massor av hackad gräslök. I detta skick fick tårtan vila i kylskåpet över natten.
Så, strax innan gästerna kom, några kokta ägg i skivor, några lätt kokta gotländska sparrisar, en stor drös med forellrom och några dillvippor.
Forellrommen vet jag inte var den kommer från, men i övrigt har jag nog klarat femtonmilsregeln. (Vet inte det exakta avståndet till Gotland.)
Ofta blir det mycket snyggare om man lägger sakerna i grupper snarare än i mönster när man dekorerar tårtor. Första gången jag såg det var på Fauchon i Paris i min ungdom. En gång när jag jobbade som bagerska var konditorn ledig, och jag fick hoppa in och göra tårtorna. När han kom tillbaka hade kunder beställt frukttårtor, och begärt att få frukter i grupper, ”sådär som det var förra veckan”. Det var en väldigt otrevlig konditor, och en ganska skön triumf faktiskt.
Till släktkalaset gjorde jag förresten en schwarzwaldtårta också, med maräng, vispgrädde och 61-procentig ”Le Noir Gastronomie” från Valrhona. Men det är en annan historia.

Etiketter: , ,

10 kommentarer:

Blogger Kinna sa...

Surdegsbröd är oslagbart i smörgåstårta (det använder jag också). Ditt tips med böcklingfyllning lät enormt gott!

08:46  
Blogger Jessika sa...

Nu tänker jag vara jättenördig och säga att det är drygt 15 mil med färja mellan visby och nynäshamn.

08:51  
Blogger Lotten sa...

Till och med jag -- som aaaaaaaldrig skulle få för mig att göra smörgåstårta -- sitter nu och drömmer om vilka smörgåstårtekalas jag ska hålla i sommar!

(Får jag kalla den Surdegstårtan eller låter det för läbbigt? Kanske "Gâteau aigre de pain" är bättre? Hm.)

08:52  
Blogger Jessika sa...

Och jag åt gotländsk grön sparris när jag var där: 39.90 per knippe men det var värt varenda öre :). Vi åt dem naturella, lätt kokta med smör och en aning citron. Lite salt och peppar också.

08:53  
Blogger Lisa sa...

Tårtan är nu inte min utan Karins. Fast den kanske är tillägnad mig (OK, Johan då!). Hoppas, hoppas!

09:25  
Blogger Lotten sa...

Jomen, det framgår tydligt att det är Karins.

"Gâteau aigre de pain à la Karin" får det bli.

09:38  
Blogger knas sa...

När får vi höra om schwarzwaldtårtan?! Mer tårta åt folket!

12:04  
Blogger Lagers tabberas sa...

Den 30 mars skrev jag på Din blogg: Smörgåstårta såg dagens ljus så sent som 1958 - det var välö till en begravning. Av de fem begravningar jag bevistat de senaste två åren har det serverats smörgåstårta på fyra. Mina barn som alltid får äta något annat vill ha smörgåstårta när de fyller år, ovetande mina erfarenheter.
Smörgåstårta är ett sybaritiskt tecken snarare än ett tecken på civilisationen i sönderfall om man inte följer tesen att smör och pålägg är att räkna som tvesovling och därför ett brott mot Gud.
Jag trodde aldrig att smörgåstårta skulle dyka upp här igen, Yippiii - det gjorde det! Tack.

13:41  
Anonymous Karin sa...

Tårtan är absolut dedikerad till Matälskarna Johan och Lisa.
Jessica: okej, men jag klarade i alla fall tjugomilsgränsen. Har för mig att detta är den gräns som bland annat Bondens Egen Marknad kör med. Eller har jag fel?
Knas: Recept på schwarzwaldtårtan ska du få en vacker dag. Nu är den uppäten och svågerfotografen har rest hem med sina fina digitalkamera.

16:56  
Blogger Jessika sa...

Karin: hellre gotländsk sparris än tysk, särskilt som svensk sparris mest odlas på gotland. Det var inte menat som ett fördömande alls utan mest som ett nörderi.

18:10  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida