Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

måndag, oktober 16, 2006

Grekisk sallad igen och igen

DSC00023.JPGBland kombinationer som nästan är för bra för att vara sanna hittar vi naturligtvis radarparet tomat och feta. Det lite kritigt torra och skarpa från osten mildras av tomatens runda sötma. Alliansen fulländas med lite nymald svartpeppar och gärna någon sorts lök. I synnerhet dem milda blommiga rödlöken kommer till sin rätt här. Fetan måste givetvis vara äkta fårfeta. Undvik alltid fuskfeta — en konspiration mellan danska kossor och onda mejerister.
Eftersom tomatsäsongen nalkas sitt slut hetsäter vi just nu grekisk sallad. Eller rättare sagt olika bastardiserade varianter. Det här är söndagens lunch. Ibland använder jag en nypa kanel och lite rostade spiskummin i dressingen, det ger ett intresssant, smått orientaliskt stuk.

Tomatsallad med feta, gröna bönor och rostade frön (2 port)
4 tomater (gula och röda)
150 g fetaost
200 g gröna bönor, lättkokta och avångade i durkslag
1/2 liten rödlök
oliver
2 msk rostade pumpafrön och/eller pinjenötter
Dressing:
1 dl Friggs grönsaksjuice
1 msk balsamico
1 msk gräsig olivolja
1/2 tsk finstötta korianderfrön
1 tsk pastis, t ex Pernod
mycket nymald svartpeppar
1. Blanda alla ingredienser till dressingen och låt stå och dra medan du gör salladen.
2. Tärna tomater, ost, bönor och lök i fina bitar. Vänd försiktigt runt med dressingen. Strö över frön och nötter.
DSC00033.JPG

5 kommentarer:

Blogger peblin sa...

Tar tacksamt emot tips på bra feta-märken. Har provat det mesta i kyldisken, både falsk och påstått äkta men blir för det mesta besviken. Vilket märke rockar fetast?

12:46  
Anonymous Oskar sa...

Max? Var är du nu? :)

20:39  
Anonymous Max sa...

Oskar: här! Och jag är jättelycklig. Mina ögon tåras av glädje :)

Fetan måste givetvis vara äkta fårfeta. Undvik alltid fuskfeta — en konspiration mellan danska kossor och onda mejerister.
Det där måste vara det vackraste jag någonsin läst!

23:27  
Anonymous Max sa...

peblin:
Tre fetaostar som är garanterat äkta är Fontana Feta, Taverna Feta samt Mevgal Feta. Kommer från Grekland. Tillverkade enligt konstens alla regler. Innehåller inte ett uns komjölk.

Sedan är det ju smaken som avgör. Vill man ha en lite torrare fetaost väljer man Fontana. Ska den vara krämig tar man Mevgal eller Fontanas ekologiska. Ska den vara lite mitt emellan, ja då köper man Taverna (Jag är visserligen otroligt partisk, eftersom jag arbetar på Fontana).

Vad du än gör: köp inte grekisk låtsasfeta som är tillverkad av pulvermjölk (har du köpt något tyskt märke kan du vara rätt säker på att det är det). De må vara gjorda i Grekland, men de smakar dynga.

23:35  
Anonymous Annette sa...

Hm, den där dressingen låter spännande.

Ständigt i jakt på en salladsdressing som inte gör mig fet...

09:27  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida