Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

söndag, april 08, 2007

Grönt rättesnöre

Gammalt men aktuellt. Bra sammanställning över enkla sätt att äta för att belasta miljön mindre. Men ta listorna med en nypa salt! Som så ofta har de okunniga journalisterna inte tänkt på att det är portionsutsläppen som är intressanta och inte utsläpp per 100 g vara. Exempelvis äts ädelost och choklad i små mängder medan en normal burk läsk är på drygt 300 g. Och vad ska vi göra av mjölkfettet när vi ätit vår lättyoghurt är det tänkt? Utsläppen bör kanske också stå i relation till näringsinnehåll. Jag hoppas innerligt att vi inte får en ny variant på de korkade, förenklade GI-listor som florerat de senaste åren.
Tänkvärt citat ur artikeln:
Åtta ekomatvaror har testas i Sverige. Konsumentföreningen Stockholm lät Sik, Institutet för livsmedel och bioteknik, jämföra åtta ekovaror med åtta vanliga. Fem var bättre, men tre orsakade samma klimatpåverkan som de vanliga: mellanmjölk, nötkött och fläskkött.


Tro alltså inte att ni slipper undan allt ansvar genom att köpa ekologiskt. Däremot mår grisarna och kossorna bättre (och smakar ofta bättre också). Och det finns andra aspekter som övergödning och miljögifter som inte tas med i värderingen.
Idag ska vi äta makrill med rotsakssallad till middagslunch. Recept följer. Men först ut i vårsolen!

Etiketter: ,

7 kommentarer:

Anonymous KB sa...

Toppen! Såvitt jag har sett är du den enda matskribent i hela Sverige som inte hakar på den här lammvurmen i påsk. Det ska du verkligen ha all heder av. Kan du inte informera folket lite mer om det faktum att normala svenska lamm betar gräs på sommaren och därför ska slaktas och ätas på hösten? Frågan är vilket som är värst ur klimatsynpunkt, importerade lammstekar från Nya Zeeland eller svenska land som är uppvuxna på sojabönor i uppvärmda ladugårdar. Har Kanyama-Carlsson räknat?
Försökte göra mandelpudding till påskafton, inspirerad av en bröllopsdessert som du lär ha gjort för länge sedan. Men det blev inte gott, alldeles för stabbigt med pudding på mjölk och potatismjöl. Kommer mandelpuddingsreceptet i din nya bok? Eller rentav på bloggen?

12:11  
Blogger Lisa sa...

Alltså jag älskar lamm!
Och de lamm jag ätit har fått gå ute och plockas fram ur frysen. Jag fick höra först för ett par månader sen hur illa det var med det svenska påskalammet. Men det är ju en fråga om hur ofta man äter det också.

Jag har med sorg plockat bort jätträkor ur nästa kokbok, puffat mer för vego och minskat ris och risnudlar. Men det är en fråga om kompromisser som alltid. Det är som med bantning: ingen mat får vara förbjuden.

Jag lägger nog ut recept på bubbert här om det inte får plats i boken.

12:24  
Blogger Lisa sa...

Jag har tyvärr inte tid att researcha mycket för saker jag inte skriver om i arbetet så några djupare analyser om lammkött i ekologisk aspekt kommer det inte här. Man kan inte vara expert på allt.

Du får gärna gästblogga!

12:26  
Anonymous KB sa...

Ha nu så jättebra i Chicago! Vi ser fram emot färska rapporter på bloggen.

12:32  
Blogger Jessika sa...

Efter gå-ner-i-vikt-ångest lär snart klimatångest följa som snar tvåa alternativt delad förstaplats.

20:07  
Blogger Pappa Brun sa...

..och som vanligt är det för svårt att ta in mer än en faktor i taget, så nu kommer miljöpåverkan att vara synonomt med just koldioxidutsläpp i några år framåt.. Folk kommer inte att kunna räkna i något annat.. ungefär som din liknelse med GI-listorna.


Jag skriver om det där jävla lammet i min blogg, kanske inte extremt researchat, men åtminstone med lite länkar till intressant läsning..

02:41  
Blogger Lagers tabberas sa...

Det slog mig häromdagen hur mycket arbete jag lägger ner för att odla eget.
Stolt är jag utrustad med en egen dyngstack. All konstgödsling är förbjudet på vårt odlingområde, alltså skaffade jag en ditforslad dyngstack av prima hästgödsel. 7 m3=en djädrans massa hästskit. Och nu kärrar jag och kärrar och myllar ner i den feta jorden som nu blir ännju blankare och fetare och näringssprängd. Det är ganska mycket halm i hästgödseln så jorden blir luftig också, halm och skit som fått ligga i två år och kompostera. Räknade efter att det var 30 daggmaskar i snitt per greptag.Men hur mycket har denna väldiga hög ångar ur sig fram till nu?
Idag snöar det, i veckan ska löken sättas och fram tills dess har jag ett väldigt skitgöra.
Fö övrigt är det många år sedan jag skrev om den svenska lammnäringens dilemma och berör det även här.

11:50  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida