Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, april 05, 2007

Dessa rubriksättare

Korv och skinka ökar risken för bröstcancer

Ja det basunerar Svenskan ut.
Nya rön från universitetet i Leeds visar att det finns ett samband mellan högt intag av rött kött och bröstcancer. Om det är ett orsaksamband, frågar sig Åke Bruce klokt (!). I synnerhet som samma studie tydligen visar att det inte tycktes ge ett skydd att gå över till vegetarisk kost. Det är nämligen så att ett högt köttintag är förknippat med många andra livsstilsfaktorer. Personer som äter mindre rött kött dricker mer rödvin och äter mer frukt och grönsaker. Alltså: är det vad vi äter eller vad vi inte äter som ökar cancerrisken? Minns också att det är en epidemiologisk studie där människor själva uppgett vad de äter. Jag har en stark känsla av att hälsomedvetna människor underskattar sin köttkonsumtion.
Det kan vara bra att läsa lite kritiska och balanserade röster om hur stora växlar medier drar på studier. Och att alltid ha i åtanke att rökning är den största orsaken till cancer.
Dessutom har man haft svårt att skilja ut i vilken form man äter köttet. Speciellt högt tycks sambandet vara mellan charkprodukter som korv och bröstcancer. Är K. informerad?

Sen är det det där lilla jobbiga att experterna inte verkar leva i samma värld som vanliga människor
"Fortunately, substituting pistachio-encrusted salmon and gingered brown basmati pilaf for roast beef with mashed potatoes and gravy is not a culinary sacrifice," Willett said in a JAMA editorial accompanying the studies.
Av någon anledning tror jag att inte att alla de som är i riskgruppen håller med.

Etiketter: , , ,

14 kommentarer:

Blogger Jessika sa...

Även om K är informerad så hoppas jag att han inte bryr sig. Jag gillar inte såna larmrapporter.

Vi ska alla dö. Forskare verkar liksom vilja avskaffa döden, eller åtminstone ska vi sluta dö AV något. Vi ska inte dö av bilolyckor, sjukdom, olycksfall i största allmänhet. Sedan är jag den första att erkänna att det finns urjävliga sjukdomar i världen som ingen egentligen borde tvingas dö av...
Menar de att det är bättre att äta rostbiff än lax?
Jag tar ändå laxen, men doppar den i pinjenötter istället.

09:47  
Anonymous KB sa...

Nåja,
Det finns ju mer än en epidemiologisk studie som pekar i samma riktning, i synnerhet för korv och andra charkuteriprodukter. Dessutom är konventionell boskapsuppfödsel en ganska stor faktor bakom klimatförändringen. Så visst finns anledning att hålla igen på köttet, välja vilt och gräskött som du så klokt har propagerat för, och välja helt kött framför korv (om man inte gör den själv alltså, och kan styra innehållet).

10:02  
Blogger Lisa sa...

Jag håller precis med dig kb. Men många studier har också misslyckats med att visa samband. T ex finns ingavad jag vet inga bra studier som visar signifikanta samband mellan köttätande och totala cancerrisken, vad jag vet.
Den stora boven är rökning. Det borde så i varensa artikel.
Jag vänder mig mot den braskande rubriken.

10:20  
Blogger K sa...

Jag tycker att korv ska vara lite farlig. Förstärks inte smakupplevelsen om man är lite rädd?

Man vet väl förresten att salpeter är cancerframkallande i större mängder, eller?

10:43  
Blogger K sa...

Och många charkprodukter innehåller ju det, menar jag.

10:43  
Blogger Lisa sa...

K: jag tror att man blir så lycklig av din korv (åh, vad tacksamt det är med korvprat för sådana med livlig fantasi) gör så många så lyckliga att den avsevärt ökar medellivslängden i din näromgivning.

10:56  
Blogger Lisa sa...

Jessica, jag tror inte Willtts meny tilltalar dem i riskgruppen som förmodligen äter konventionellt.

10:57  
Blogger Jessika sa...

Och apropå det där med studier och riskgrupper.
En rapport från en studie vid Stockholms universitet visar att den som har genomlevt svält vid unga år löper större risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom senare i livet. Studien har följt 4000 personer som drabbades av svält under andra världskriget. De som håller i studien menar dock att det kan appliceras på patienter som lider av svåra ätstörningar. Samtidigt, om det där med orsakssambanden, så använder professorn, orden "om det är en rent fysiologisk process"
Hör och läst på
Vetenskapsradion i P1

Det är rent uppenbarligen mycket svårt att äta. Om man inte får hjärt- och kärlsjukdom så får man cancer. Grovt räknat.

11:15  
Blogger Lisa sa...

Eller så dör man av ren tristess.

11:32  
Blogger Jessika sa...

Lika bra att ha kul medan man lever. Om man ska undvika allt som ger cancer och/eller hjärt- och kärlsjukdom och det inbegriper att äta mat som smakar tidningskartong så äter jag hellre normalt och tar en normal risk.

11:58  
Blogger Pappa Brun sa...

Och om man inte dör av det man äter, kan man ge sig fan på att man åtminstone förstör jorden för kommande generationer genom att köpa det man har råd med, eller köra bil till den ekologiska gården om man nu till äventyrs skulle ha råd med det.. Goda råd kan ju ibland också vara fasligt dyra råd..

14:23  
Anonymous KB sa...

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=AbstractPlus&list_uids=16991129&query_hl=6&itool=pubmed_docsum

Se till exempel denna metaanalys av Alicjia Wolk här på Karolinska institutet. Hon har för övrigt hittat samma samband hos svenska kvinnor, för charkuteriprodukter, men inte för helt kött.

15:26  
Anonymous KB sa...

forts:

Jag tycker nog också att ni har en lite gnällig och vetenskapsfientlig attityd i dag.

Mat som bevisligen skyddar mot cancer och hjärt- och kärlsjukdom, som den gammaldags grekiska

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?CMD=search&DB=pubmed

är väl ändå godare än den nutida, bacon- och korvstinna brittiska som den senaste studien handlar om.

KB

15:30  
Blogger Lisa sa...

Alltså kb. Jag är helt på din linje att det spelar roll vad man äter, det finns massor av inressanta samband men man måste skilja på samband och orsak. Jag gnäller på rubriken som JAG tycker är vetenskapsfientlig genom att dra fram ett orsaksamband dom inte är bevisat.
Lägg ihop alla metastudier och de säger samma sak; mycket frukt och grönt, mycket fullkorn, inte för mycket mättat fett och litet transfett. Mer omega3 och mindre omega6.

Att peka ut enskilda livsmedel som orsaker till bröstcancer är fnoskig skrämselpropaganda.

Isynnerhet som det finns en massa olika typer av korv och skinka och ingen vet exakt VAD i charkprodukter som är orsaken eller om det finns andra dolda livsstilsfaktorer man glömt ta hänsyn till.

Min erfarehet av livsmedelsregistreringar är att folk ljuger som omedvetna eller medvetna hästar om vad de ätit. Jag också.

15:43  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida