Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, april 05, 2007

Nästan nässlor

Numera firar man påsk mest till äggets ära. I alla fall jag som älskar ägg och är mycket nöjd med att det är en av de mest politikst korrekta proteinkällor man kan tänka sig. Och äggets allra bästaste smakbästis måste bara vara nässlan.
Nässlan är en tuffing som numera prunkar på allt fler finkrogar, får vi gissa att antalet nässelrätter på menyerna kommer att slå rekord under våren? Visst är den läcker med de fina, gröna mineraltonerna. Vinnörden vet exakt hur den smakar: Som en frisk ung sauvignon blanc! Men det är en dyr delikatess för den som inte plockar själv. Den friskt gräsgröna mineralrika smaken står fint mot rökt, spicket och rimmat. Ja, alla de svenska teknikerna. Men en italiensk nässelgnocchi med brynt smör är inte heller så tokig.

Nässlans smakkamrater: Fänkål, anis, muskot, gräslök, rökt, lax, ägg

Farmors favoritmacka

Så fort de små späda bladen tittar upp ur marken gäller det att vara framme för att fixa bästa hälsomackan.1 skiva grovt knäckebröd stryks med ett tunt lager smör och vänds i riktigt finhackade nässlor. (Var inte rädd, finhackningen förstör brännhåren.) Lägg på ett par skivor rädisa och strö över lite flingsalt. Vill du ha en matigare macka kan du bättra på med lite rökt fisk eller skinka.

Lycka: Storebror (tyvärr inte min) är äntligen tillbaka och har lagat tjälknul.
Lycka 2: Läs om sockerlycka hos otroligt välskrivande Kritan.

Etiketter: , ,

2 kommentarer:

Anonymous KB sa...

Låter underbart.
Och maskrosblad också, som man kan göra mesclum på. Om man nu törs ta rimmat sidfläsk.

16:46  
Blogger Brazilian Linda sa...

åh, våren i sverige! jag tänker mig alltid att jag skulle ta mig för av naturens läckerheter om jag bodde i sverige och det är synd att inte fler gör det.

Glad påsk och ha så skoj i Chicago!

23:30  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida