Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

söndag, mars 04, 2007

Chez Dominique

Mobilkameran fick följa med till tvåstjärninga Chez Dominique i Helsingfors. På vissa sätt överträffade den sobra krogen mina förväntningar. Men sedan fick den vidunderliga måltiden mig och min medmatälskare att fördjupa oss i metadiskussioner. Typ: Varför gör folk saker? Mer om detta senare när intrycken mognat.DSC00065.JPG
Det är inte tu tal om att det är genier i farten. Mest inspirerande var kanske hälleflundran i pseudoasiatisk skepnad med forellrom och två sorters tapiocapärlor (perfekt tillagade, vilket är sällsynt på dessa breddgrader). En len smörig sås knöt samman ingredienserna med sin smak av lakritsrot och ingefära. På tallrikens bräm häckade ett okynnigt pluttenuttigt spenatpaket med fyllning av ostron och chorizo. Dissonant men intressant. Vissa inslag i rätten kommer att få gästspela i en förenklad version på våra tallrikar i hemmet snart. Förmodligen med en fisk som inte är på upphällningen.DSC00061.JPG Strax före hade vi njutit en pilgrimsmussla i förskingringen. Eller rättare sagt som offer för en konstfull trafikolycka som kunde varit arrangerad av Jackson Pollock (minus fraktaler).
Det första ord som kom för mig var disheveled. Inte förrän vi skrapade tallrikarna insåg vi hur harmoniskt vanilj, pumpa, blomkål, bläckfisk och de andra inblandade samspelade.
Det enda minuset var att flera av vinerna var för snipigt gammelfranska (eller elegant nedtonade, om vi ska vara snälla) för att matcha maten.

Etiketter: , , ,

7 kommentarer:

Anonymous Örjan sa...

Välkommen tillbaka.
Du är efterlängtad.

Vilken bra idé att gå på exklusiv krog,för att lisa sin själ (förlåt ordvitsen).Underbart att du dessutom blev nöjd.

För mig är Du Lisa med stort L.
Örjan

13:49  
Blogger Lisa sa...

Tack söta Örjan!
Vi blev faktiskt bjudna. Bi har inte råd att lägga ut så mycket pengar på en måltid. Men det var otroligt bra och jämnt. Samt fin servering.
Ikväll blir det svamp och renskav (ingarnas favorit).

14:21  
Blogger Jessika sa...

(...) en pilgrimsmussla i förskringringen. Eller rättare sagt som offer för en konstfull trafikolycka som kunde ha varit arrangerad av Jackson Pollock (minus fraktaler)."
She's baaaack :).
Var det en "sea-food"-meny?

Det gör inget med julpyntet. Det är ju ändå mars så jag visste ju att det kunde bli svårt. Det blir kanske enklare i höst.

15:17  
Blogger Jessika sa...

Men du, vad är poängen med skum (foam)? Har läst menyn. Ett väldigt plock på tallriken men fint.

15:46  
Blogger Space babe sa...

"Varför gör folk saker?" Det låter ju hur spännande som helst, väntar på utvecklingen...

20:32  
Blogger Anna-Eva sa...

Jag vill inte läsa sånt här. Jag blir avundsjuk, helst när man läser och samtidigt slevar in gröt i gapet :)

11:08  
Blogger susanna sa...

Alltså jag vet ingenting om mat, men jag när du skriver om det låter det som poesi. Jag kan inte få nog!

00:30  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida