Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, december 07, 2006

Ekolådan anfaller

Idag kommer vår första leverans av Ekolådan. Spänningen är olidlig. Mest spännande är kanske hur vi ska få plats med mer grönsaker i kylen. Vi har inte ätit upp allt från Årstiderna ännu. (Trots att vi var tvungna att slänga en del.) Och sen fick jag en massa disparata ingredienser över från förrgårdagens matfotografering.
I desperation gjorde Johan en jättesats köttfärssoppa igår. Lök frästes långsamt och eeftertryckligt. Köttfärs bryntes. Gulbetor fick sjuda med länge, medan sockerärter fick nöja sig ett snabbdopp i mustig buljong som var smaksatt med salvia och rosmarin.
Jag rörde under tiden samman en getostkräm att toppa med. Att fräsa vitlök och rosmarin kan låta överambitiöst, men det rundar av smaken på den lite snipiga getosten.
DSC00057.JPG
Getostkräm med vitlök och rosmarin
1 knubbig klyfta vitlök, finhackad
2/3 msk finhackad färsk rosmarin
3/4 dl fin olivolja (jag valde prisvärda Novello)
100 g getostrulle, rumstempererad
100 g tjock yoghurt (10%)
svartpeppar från kvarn
1. Fräs vitlöken lätt i lite av olivoljan. När den mjuknat tillsätter du rosmarin och pepprar duktigt ner i den heta oljan. Slå bums upp i en liten skål. Låt svalna.
2. Mixa samman kryddoljan med ost och yoghurt. Rör ner olivoljan. Riktigt krämigt blir det om du tar en handmixer till hjälp.

3 kommentarer:

Anonymous K sa...

Hoppas att ni har mer tur än med Årstidslådan. När jag provade Ekolådan för ett par år sedan så hade jag nästan exakt samma erfarenhet som ni nu nyss har haft av årstidslådan. Det kändes som att de försökte skyla över dålig kvalitet med ekologiska argument. Det var hutlöst dyra slappa bönor, helt enkelt.

(Fortfarande problem med att få kommentera under min Blogger-signatur)

13:51  
Blogger Lisa sa...

Måste dock erkänna att vissa produkter i Årstidslådan var sanslöst bra.
Både bönorna och pak choyen var makalösa.
Problemet är att företagen inte vågar vara diktatoriska och bara skicka med det som är bra. Hade betalat vad som helst för att få 3 kg av de fantastiska mandarinerna. Och tre kg av de fina äpplena. Så kunde de skippat resten.
Till och med minstingen kommenterade att det var gida frukter och har tjatat om mer. Och fisken var superbra.

13:57  
Blogger Lagers tabberas sa...

"Snipig getost". Bravo Lisa - det uttrycket ska jag låna om jag får. Förbannat bra...snipig getost. Det får mig att längta där jag sitter i hettan...just nu går det förbi en elefant utanför fönstret - förfärligt, en babyelefant - de är överblivna när skogsbruket i stort sett upphört till följd av protester mot skövlingen av primärskogen (djungel) och det som ändå bedrivs mekaniserats. Nu tas de till stan och får gå på hårt asfalt bland bilar och matas med människomat av turister.
Jag brukar inte tycka synd om djuren när vi använder dem till mat - det här är för djävligt!

17:45  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida