Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

onsdag, november 08, 2006

Receptdags!

Bara en matnörd kan helt oväntat hitta ett paket tinade vårrulledegsplattor i sin väska utan att ens höja på ögonbrynen. Sådana saker inträffar hela tiden. Igår hände det just i Hässleholm där jag föreläste på det underbara kulturhuset.
En av de roligaste sakerna med att resa runt i landet och föreläsa är möten med bibliotekarier. Kunniga, driftiga, entusiastiska och — naturligtvis — underbetalda strider de för kultur och folkbildning på sina hemorter. Och många av dem inser trevliggt nog den oerhörda vikten av att låta invånarna bekanta sig med sichuanpeppar, granatäppelsirap och riktigt bra dadlar. Alla kan ju inte gå en Mat-Karavan.
Åter till ämnet: Incidenten med den mystiska vårrulledegen. inspirerade mig att vid hemkomsten idag, gräva fram ett palet gyozaplattor ur frysen. Bra att bunkra på asiatiska affärer. I morgon ska jag laga något gott av dem. I Japan lagar man gärna små köttknyten på de tunna degplattorna.
Jag fyller dem lika gärna med italienska smaker. Perfekt för lata kockar. Eftersom pastaplattorna inte består av vanligt vetemjöl utan till största delen av vetestärkelse har de en lite hal och silkig konsistens. Så förvänta dig inte att ddet blir exakt som italiensk pasta.
Ravioli med ärtor, parmesan och keso (4 portioner som förrätt)
12 gyozaplattor
2 dl gröna ärtor, halvtinade
1 dl keso
50 g parmesan
1 äggula
1 liten vitlöksklyfta
nyriven muskot
äggvita till pensling
svartpeppar
fin gräsig olivolja
ev knaperstekt pancetta

1. Tina gyozaplattorna. Mixa ärter, keso, parmesan, äggula och vitlök till en fast massa. Smaksätt med muskot och finhackad gräslök.
2. Klicka upp lite av smeten på en gyozaplatta. Inte för mycket, då spricker dina stackars ravioli. Pensla kanten med äggvita ca 1/2 cm. Vik samman plattan på mitten och nyp ihop kanterna. Lägg under lätt fuktad handduk så att de inte torkar.
3. Koka upp saltat vatten. Lägg i ravioli så att de har gott om svängrum. Sjud i ett par minuter tills de flyter upp till ytan.
4. Fiska upp med hålslev och lägg på lätt oljade små tallrikar. Ringa över mer olja, peppra och strö ev över knaperstekt pancetta eller friterad schalottenlök.

PS. Du vet väl att du enkelt kan prenumerera på Matälskaren och alla din andra favvobloggar genom Bloglines?

7 kommentarer:

Blogger Anne sa...

Åh, jag har inte precis letat ihjäl mig, men inte heller har jag hittat gyoza-plattor någonstans - vart ska jag gå? :) (Om du har nåt råd om var jag hittar frysta eller för den delen färska edamame blir jag ännu gladare!)

20:45  
Blogger Lisa sa...

Våda delarna hittar du på China Market på Olof Palmes gata. Edamamen är dock i sina skidor. För er klotskallar som inte hajar tugget: edamame är omogna sojabönor och gott somn fan. Sjud dem i saltat vatten i tio minuter direkt från fryst tillstånd. Och sen gör ni vad ni vill med dem.

20:52  
Blogger Jessica sa...

Om Anne inte har ätit natto så köper du dom på samma gång. Lika gott. Men man kan behöva vänja sig :).

23:05  
Anonymous Anonym sa...

Ursäkta en nyfiken, men hur vet du att det är bibliotekarier? Är dina föreläsningar särskilt för dem, eller är det så att det alltid dyker upp bibliotekarier som presenterar sig som sådana när du föreläser? undrar en - bibliotekarie :-)

07:51  
Blogger Lisa sa...

Jag föreläser mycket på bibliotek. Och det är då ofta, men inte alltid bibliotekarier som anlitar mig. Hässelholms Kulturhus (som jag länkat till ovan) är ett bibliotek (också).
Jag håller väldigt låga priser till bibliotek, just för att jag gillar uppdragsgivarna, miljön och publiken som kommer så mycket. Sen ångrar jag mig ibland när jag sitter fem timmar på tåget.
Jag var biblioteksråtta som barn och drömde om att bli bibliotekarie.
Bibliotekarier känns även igen på den märkliga egenheten att de påfallande ofta använder smileys.

08:37  
Blogger Anne sa...

Lisa, tack! Weehoo, här ska göras gyozas. Och edamame i skidor är precis vad jag vill ha :)

Men Jessica, vad sjutton är natto? :)

12:46  
Blogger Anne sa...

Känner mig uppdaterad efter en snabb googling. Natto är alltså gjort på fermenterade sojabönor? Ja, jag kan tänka mig att det kräver "acquired taste". Hrm. :)

12:47  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida