Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

måndag, oktober 30, 2006

Den sura bagarens återkomst

Jag har haft svårt att komma igång igen efter stambytet i våras, men nu står det åter en fin rågsurdeg och bubblar och nybakat surdegsbröd på köksbordet.

Rågsurdegen ville inte riktigt komma igång. Mitt första försök blev mögelangripet efter 5-6 dagar. Jag köpte nytt rågmjöl på Bondens egen marknad och gjorde ett nytt försök. Det blev surt, men jäsningen uteblev. Jag gav inte upp utan fortsatte att ersätta hälften med nytt rågmjöl och vatten morgon och kväll, lite mer vatten än mjöl (i vikt). Till sist, på nionde dagen, började den bubbla vackert.

Som ni förstår krävs det tålamod att baka surt. Börja inte baka med en deppig surdeg, utan pyssla om den tills den blomstrar upp.

Tålamod var ordet. Jag satte en fördeg i går kväll, blandade degen halv nio i morse och först halv åtta på kvällen var brödet färdigt för ugnen. Mycket arbete var det inte, bara att vänta.

Brödet var en variant på min ljusa surdeg, men med extra råg och smaksättning av finskt brödmalt som jag köpte i somras. Det finns i finska boden i Hötorgshallen, eller eventuellt i hälsokostaffärer.

Surdegsbröd med malt

Fördeg, kvällen innan:
30 g rågsurdeg
3 dl vatten
100 g rågmjöl
50 g vetemjöl special
1/2 dl finskt brödmalt

Bakdagen:
ca 300 g vetemjöl special
10 g salt

Läs receptet på ljust surdegsbröd för bakinstruktioner. Var beredd på att jäsningen kan ta längre än angivet.

2 kommentarer:

Anonymous Pia sa...

Vad skönt att höra att det är fler än jag som misslyckas med surdegen. Har provad lite olika recept på surdeg, men brödet har inte jäst ordentligt, så sist kapitlerade jag och tillsatte jäst. Men, men, jag har inte provat att låta degen stå längre, det får bli nästa projekt (tur att mjöl är en billig råvara)

11:35  
Blogger Johan sa...

Den fick inte bara stå, utan blev regelbundet matad.

22:17  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida